Privatizarea Electrica Muntenia Sud, compania de electricitate care deserveste Capitala si cateva din judetele limitrofe a atras toti „greii Europei" si un mare concern american. Zece din cele mai puternice companii furnizoare de energie electrica si gaze naturale, au depus pana ieri, cand a expirat termenul limita impus de autoritatile romane, scrisori de interes.

Lista firmelor interesate sa preia pachetul majoritar de actiuni la Muntenia Sud este un prim indiciu ca „batalia" va fi la fel de dura ca aceea de la Petrom si de la companiile de distributie a gazului natural.

Lista scurta a companiilor calificate va fi cunoscuta la inceputul lunii viitoare.

Pe lista firmelor interesate se afla primele trei companii de profil din Germania, RWE, E.On si EnBW, principalul distribuitor de gaze naturale din Franta, Gas de France, doi din cei mai importanti jucatori de pe piata utilitatilor din Spania - Union Fenosa si Iberdrola, o companie din Austria - EVN, concernul italian ENEL, compania ceha CEZ si corporatia americana -AES.

Muntenia Sud este a cincea companie Electrica scoasa la vanzare de statul roman in ultimii trei ani.

Spre deosebire de privatizarile anterioare, acum, statul vinde un pachet mai mare de actiuni, de 67,5%, din care 50% direct si diferenta prin aport de capital. Marimea pachetului de actiuni vandut direct ar putea fi un alt motiv pentru „aglomeratia" de firme puternice, dar si un indiciu ca statul va obtine un pret mai bun decat la aranjamentele anterioare.

Electrica Muntenia Sud deserveste aproape 1,1 milioane clienti din Bucuresti si judetele Ilfov si Giurgiu, anul trecut inregistrand o cifra de afaceri de 1,11 miliarde lei vechi. „In comparatie cu alte privatizari, pentru noi aceasta este cea mai interesanta. Pe o retea (de electricitate n.r.) relativ mica, exista un numar mare de consumatori, in special consumatori rezidentiali.

In plus, cresterea din zona metropolitana va fi foarte mare", a declarat ieri Amir Goreishi, unul dintre vicepresedintii „candidatei" EnBW, adaugand ca experienta pe care o are firma in Germania pe acelasi segment de consumatori o indreptateste sa creada ca este candidatul potrivit.

„Data fiind experienta vasta pe care o are AES in domeniul producerii si furnizarii de energie electrica in lume, consideram ca suntem compania cea mai potrivita pentru a furniza electricitate publicului romanesc, in deplina siguranta si la preturi acceptabile", a declarat la randul sau Paul Hanahan, directorul executiv al companiei AES, o alta candidata la Muntenia Sud.

EnBW, a treia firma din Germania in domeniul electricitatii, participa pentru prima oara la privatizarea unei companii Electrica.

Firma are 10 milioane de clienti, din care jumatate in Germania, si a avut anul trecut vanzari anuale de 9,8 miliarde euro si un profit de peste 2 miliarde euro, in 2004. EnBW este o societate la care 45% din actiuni sunt detinute de Electricite de France, acesta fiind probabil unul dintre motivele pentru care EdF a renuntat sa concureze pentru Muntenia Sud.

AES Corporation s-a mai inscris la una dintre privatizarile anterioare in sectorul electricitatii, dar ulterior a renuntat. Compania americana opereaza in 27 de tari, distribuie energie electrica prin 15 companii, are 30.000 de angajati si a avut anul trecut o cifra de afaceri de 9,5 miliarde dolari.

E.On cunoaste piata autohtona, fiind acum actionarul majoritar al societatii Electrica Moldova. Tot atat de bine o cunosc si compania ceha CEZ- noul proprietar al Electrica Oltenia si grupul italian ENEL, actionarul majoritar al primelor doua Electrica privatizate - Electrica Banat si Electrica Dobrogea.

EVN Austria nu este nici ea la prima intalnire cu piata romaneasca, firma inscriindu-se in cursa si la primele doua procese de privatizare. Gas de France este si ea familiarizata cu sistemul romanesc, compania franceza de stat fiind noul proprietar al Distrigaz Sud.

Probabil Gas de France vrea sa editeze in sudul tarii, modelul introdus de germanii de la E.On-Rurhgas in Moldova, unde distributii diferite de utilitati sunt detinute de divizii ale aceleiasi companii: E.On la electricitate, Ruhrgas la gaze.

Union Fenosa din Spania este la a doua incercare in Romania dupa ce s-a retras de la privatizarea Electrica Oltenia si Moldova, in timp ce Iberdrola, lider pe piata producatorilor de energie eoliana din Spania participa pentru prima oara la un proces de privatizare in Romania.