Steaua pune un picior in grupe

Steaua Bucuresti a invins cu scorul de 3-0 (2-0) formatia norvegiana Valerenga Oslo, in deplasare, in prima mansa a turului I al Cupei UEFA la fotbal, asigurandu-si in mare masura calificarea in grupe. Golurile stelistilor au fost reusite de Mirel Radoi (24), Victoras Iacob (35) si Dorin Goian (74).

Aflata pe primul loc in clasament dupa 20 de etape, Valerenga a trecut pe primul plan campionatul intern si nu trage mari sperante in Cupa UEFA.

Doar asa se explica decizia antrenorului Kjetil Rekdal, care a titularizat aseara doi jucatori de 18 ani (Isteinar Stromnes si David Driscoll) si unul de 17 ani (Jalal El-Garbi).

Meciul

Steaua a inceput destul de prudent, in fata unei echipe tinere, de rezerve, dar si-a creat primele ocazii de gol. Oaspetii au preferat sa nu foloseasca o serie de titulari (alti jucatori aui fost suspendati sau accidentati), deoarece se afla pe primul loc in campionatul Norvegiei si lupta pentru titlu.

Oprita a sutat din intoarcere din careu (7), peste poarta. Bostina a executat bine o lovitura libera (19), dar portarul Bolthof a fost la post.

Steaua reuseste sa deschida scorul (24), Mirel Radoi sutand violent de la 23-24 metri, dupa ce interceptase mingea: 0-1.

Realizand diferenta de valoare, Steaua se impune tot mai clar, ratand ocazii prin Iacob (29), sut in bara transversala, Paraschiv (30) reluare din careu, peste poarta, insa, si Bostina, a carui lovitura libera de la 25 de metri a fost respinsa de portar (31).

Victoras Iacob reuseste sa majoreze diferenta, reluand cu capul mingea respinsa de Bolthof dupa "bomba" lui Radoi: 0-2 (35).

Tot Iacob are o noua sansa de gol, dar trimite cu capul pe langa poarta (38).

La reluare, Steaua, prefera sa-si conserve avantajul, iar ocaziile au cam lipsit. In ultima parte a jocului, Iacob a avut din nou sansa golului, dar portarul a deturnat in corner sutul sau violent din unghi (73).

Steaua a reusit si al treilea gol, prin fundasul Dorin Goian: portarul a respins reluarea lui Oprita, Ogararu a recentrat, iar Goian a trimis in poarta din 3 metri: 0-3 (74).

Pana la final, norvegienii au mai avut doua posibilitati de a marca golul de onoare, prin acelasi jucator, suedezul Ishizaki (75, 77), dar nimic nu se mai intampla.

Partida retur este programata pe 29 septembrie, la Constanta, dupa ce UEFA a suspendat stadionul din Ghencea o etapa, pentru scandari rasiste la adresa jucatorilor de la Shelbourne Dublin (Irlanda), in turul II preliminar al Ligii Campionilor.

La Oslo au evoluat echipele:

Valerenga: 30-Oyvind Bolthof - 3-David Brocken (7-Daniel Friedhelm Holm, 75), 5-André Muri, 18-Tommy Stenersen, 27-David K. Driscoll - 20-Mbulelo Mabizela, 2-Amund Skiri, 8-Magne Hoseth - 25-Steinar Stromnes (4-Thomas Holm, 43), 26-Jala El-Gharbi (10-Stefan Ishizaki, 63), 23-Tore André Flo. Antrenor: Kjetil Rekdal.

Steaua: 33-Vasili Hamutovski - 20-George Ogararu (9-Valentin Simion, 88), 3-Dorin Goian, 24-Sorin Ghionea, 15-Mihai Nesu - 16-Banel Nicolita (21-Andrei Cristea, 61), 6-Mirel Radoi, 22-Sorin Paraschiv, 11-Gabriel Bostina - 7-Daniel Oprita (2-Florentin Dumitru, 85), 19-Victoras Iacob. Antrenor: Oleg Protasov.

Rezerve neutilizate: 12-Cornel Cernea - 17-Eugen Baciu, 18-Petre Marin, 5-Daniel Balan.

Arbitri: Ceri Richards, la centru; Darren Adie, Simon Lee Evans, arbitri asistenti; Brian Lawlor, arbitru de rezerva (toti din Tara Galilor).

Stadion "Ullevaal".

Cartonase galbene: A. Cristea (86), T. Holm (90).