Termenul de 15 septembrie pe care Coalitia si-l fixase in protocol pentru inlocuirea dlor Vacaroiu si Nastase a fost depasit fara sa se fi votat macar o parte din regulamentele ce ar fi permis schimbarea. Coalitia a demonstrat astfel modul in care-si realizeaza angajamentele - cu incetinitorul - iar dnii Vacaroiu si Nastase au demonstrat ca pot sa blocheze orice lege care nu le convine.

Aceasta batalie de uzura, in care puterea si opozitia si-au scos la bataie toate defectele, a fost scoasa din rutina de dl Basescu. De cum a traversat oceanul pentru a participa la sesiunea ONU, presedintele a facut valuri la Bucuresti unde declaratiile sale in favoarea unui "parlament unicameral" au inundat toate partidele inecandu-le de furie.

Dupa alegerile anticipate care le-au tocat nervii, partidele s-au trezit acum inghesuite de dl Basescu intr-o singura Camera. Sa te sufoci, nu alta! Obsesia pentru cantitate - vizibila si in declaratiile de avere ale demnitarilor - face ravagii. In fond, poti sa ai democratie si eficienta intr-o singura Camera, dupa cum poti sa nu le ai nici in sapte.

Si asa, avem mai multi parlamentari decat in orice tara occidentala fara ca acest lucru sa ne fi apropiat, in 15 ani, de legislatia europeana cu viteza mai mare. Si cum numarul camerelor sau institutiilor nu garanteaza nimic in sine - e preferabil sa facem economie iar votul uninominal sa scoata ineficienta si coruptia de "la comun" punand-o sub ecuson. Asta, la modul teoretic.

Practic, opinia presedintelui a fost respinsa automat chiar si de dl Geoana care de-abia anuntase ca strange semnaturi in favoarea parlamentului unicameral si a votului uninominal. Acum insa, dl Geoana nu considera ideea dlui Basescu decat "o oferta nesincera" si un "pretext pentru alegerile anticipate". Cum zice latinul, nu-i acelasi lucru cand doi sustin acelasi lucru.

Dl Iliescu, de pilda, desi tocmai vorbise (tot din strainatate) despre "grupurile de interese" din PSD, l-a atacat sever pe dl Basescu socotindu-l un "incapabil de dialog" care "foloseste cuvinte dure". In loc sa foloseasca batele minerilor. Rezultatul e ca scena politica e si mai dura: nici o opinie nu intra in dezbatere si mai ales nu iese de acolo nezdrentuita.

E suficient ca cineva sa spuna ca "e toamna" pentru ca adversarii sa-l acuze ca desfiinteaza celelalte anotimpuri iar colegii sa-l acuze de tradare. Certurile din coalitie si cele din PSD au dat deja din cumetrie in simetrie - asa cum toate televiziunile dau reclame la aceeasi ora iar in filme eroii se saruta sau se pocnesc cam in acelasi interval orar.

Sigur, cateodata impresia e inselatoare fiindca se dovedeste ca e vorba de aceleasi persoane si de acelasi jeg.