Economisirea si creditarea in sistem colectiv prind contur

de     Adevarul
Vineri, 16 septembrie 2005, 0:00


Ieri si-a inceput oficial activitatea HVB - Banca pentru Locuinte, cea de-a doua cu acest profil din Romania, dupa Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Noua banca este membra a HVB Group, cel mai mare concern financiar din Europa Centrala si de Est.

Aceasta va oferi doua variante de produse de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, produse in lei si care presupun existenta unei perioade minime de economisire (cu o dobanda de 3% pe an), urmata de acordarea unui credit (cu 6% dobanda pe an).

Suma luata drept credit poate reprezenta 60%, respectiv, 50% din valoarea contractului, solicitantul trebuind sa economiseasca 40%, respectiv, 50%. Conform unui proiect legislativ in curs de aprobare, cei care economisesc vor beneficia de o prima de stat de 15% din suma economisita pentru anul respectiv, care nu va depasi echivalentul in lei a 120 euro.

Produse bancare de acest fel, care conduc la incurajarea economisirii si a creditarii in lei, "sprijina politica monetara a BNR de restabilire a echilibrului intre economisire si consum, respectiv de reducere a deficitului de cont curent, raspunzand nevoii acute de finantare a sectorului imobiliar", sublinia cu acest prilej Valentin Lazea, economist-sef al BNR.


35 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version