HVB Banca pentru Locuinte (HVBL) si-a lansat ieri oferta de credite pentru finantarea cumpararii, construirii sau renovarii unei locuinte, care se adreseaza clientilor cu venituri medii si mici. Tiparul celor doua tipuri de credite, Confort si Avantaj, este economisirea timp de cel putin un an si jumatate (18 luni) a unei sume care sa reprezinte 50%, respectiv 40% din suma totala contractata.

Clientul va primi o dobanda anuala pe depozitul deschis la banca de 3%, insa va avea acces la un credit cu dobanda anuala fixa pe toata perioada derularii imprumutului, de numai 6%.

Intreaga arhitectura a sistemului de finantare imobiliara se bizuie pe prima 120-150 euro data de stat, care sustine o parte din costurile de dobanda ale clientului. Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte crede ca statul roman va continua sa sustina si in viitor acest tip de credite imobiliare, dupa modelul european.

Tulin spune ca pana la finalul anului HVBL va incheia 15.000 de contracte de economisire-creditare, un plan ambitios, care se bizuie insa pe o retea de distributie care depaseste granitele grupului de banci care au fuzionat, Unicredito-HVB-Banca Tiriac, din care face parte si banca de locuinte.

„Am semnat un contract de agent de distributie a produselor noastre cu Creditcoop, care va compensa, prin reteaua sa care acopera zona rurala a tarii, propria desfasurare de agentii si sucursale din grupul nostru", a spus Tulin. Banca de locuinte va semna contracte si cu agenti individuali sau cu alte banci comerciale.

La sfarsitul anului 2009 portofoliul HVBL va avea 250.000 de contracte, iar din 2010 obiectivul declarat este atingerea unui ritm anual de 125.000 de contracte.

Experienta altor tari arata ca acest sistem este o sursa accesibila de finantare a domeniului locativ pentru persoanele cu venituri medii si sub medie, contribuie la reducerea inflatiei si a deficitelor externe si are un important efect de antrenare a activitatii economice.

Mentinerea atractivitatii acestui sistem se impune ca o necesitate, mai ales in conditiile din Romania, unde rata economisirii a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, respectiv 9,4% din PIB in primul trimestru al acestui an", a declarat Petre Tulin, presedintele HVBL.

Creditul poate fi utilizat si pentru obtinerea unor credite ipotecare si/sau imobiliare de la alte banci, sau pentru refinantarea creditelor bancare si a imprumuturilor de leasing imobiliar deja contractate.

„La o valoare a contractului cuprinsa intre 15.000 lei si 40.000 lei, randamentul mediu (dobanda bonificata de banca - prima de stat) care se obtine intr-o perioada de economisire de cinci ani este de peste 7% anual si, in conditiile in care clientul nu contracteaza un credit, produsul HVBL devine mai profitabil pe termen mediu si lung dec?t altele similare, mai ales in conditiile in care inflatia isi va mentine tendinta de reducere", a spus Tulin.