Anul 2006 se anunta a fi unul foarte important pentru Microsoft. La sfirsitul anului viitor vor fi lansate pe piata noua versiune a sistemului de operare, Windows Vista, si noua versiune a Office.

Pasionatii de informatica asteapta cu nerabdare lansarea noii versiuni a sistemului de operare produs de Microsoft, denumit Windows Vista, si cunoscut pina acum putin timp sub denumirea de Longhorn. Conducerea companiei s-a aratat destul de retinuta in ceea ce priveste informatiile referitoare la Vista.

Microsoft a prezentat insa, in cadrul conferintei sale anuale, noua versiune a pachetului de programe Office. S-au operat modificari importante care vor fi de ajutor utilizatorilor din domeniul afacerilor. Noua versiune include, conform Mediafax, o interfata reproiectata si noi facilitati care permit utilizatorilor sa obtina date de pe Internet si servere de retele.

Fara „file" si „print"

Noua versiune a fost prezentata in cadrul unei demonstratii si este creata astfel incit modul de lucru sa fie mai facil. De altfel, prin Office 12, compania intentioneaza ca programe precum Word, Excel, Powerpoint, Access si Outlook sa devina mai accesibile utilizatorilor, datorita noii interfate.

„Volumul mare de e-mail-uri, mesaje instant si informatii exercita o presiune extraordinara asupra utilizatorilor", a spus Chris Capossela, vicepresedinte pentru managementul produselor la divizia Microsoft responsabila cu produsele Office.

In noua versiune Office se renunta la meniurile „File" si „Print", in schimb, in partea superioara a programului, s-au introdus elemente grafice si butoane care se schimba automat in functie de tipul de date cu care lucreaza utilizatorul. Lansarea ar urma sa aiba loc in a doua jumatate a anului 2006, cind Microsoft intentioneaza sa scoata pe piata si Windows Vista.

Vista, in asteptare

In ceea ce priveste Vista, se asteapta a doua versiune beta a noii variante a sistemului de operare al Microsoft. Oficialii companiei au dezvaluit totusi citeva dintre noutatile pe care le va aduce.

Utila mai ales pentru mediul de afaceri se anunta a fi noua tehnologie pentru aplicarea corectiilor, denumita „Freeze Dry", care va reduce numarul repornirilor necesare si va stoca datele utilizatorului inainte de reincarcarea sistemului. Astfel, in multe cazuri nu va mai fi necesara repornirea Windows Vista dupa instalarea sau actualizarea unei aplicatii.

O alta componenta este proiectata sa puna utilizatorul in contact si sa foloseasca in comun fisiere cu altii, in aceeasi retea, prin-tr-un sistem peer-to peer denumit „People near me".

Calcule de piata

Cei de la Microsoft se asteapta ca noile produse sa fie un succes. Bill Gates, presedintele Microsoft, considera ca lansarea celor doua produse, la sfirsitul lui 2006, va fi cel mai mare eveniment de piata. Rivalii arunca insa sageti inspre Microsoft.

Astfel, Jack Messmann, CEO Novell, considera ca va avea de cistigat sistemul de operare Linux, deoarece trecerea de la Windows XP la Windows Vista va fi mai costisitoare decit trecerea de la Windows XP la Linux.