Doar 10% dintre firmele bucurestene care au depus bilant nu au datorii la stat si au un profit mai mare de 1%. Din cele 100.618 intreprinderi care-si desfasoara activitatea in Bucuresti, numai 10.174 au avut anul trecut o rata a profitului peste 1% si sub 60% si nu au avut datorii la stat.

Afirmatia ii apartine lui Nicolae Vasile, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prezent la Topul firmelor din Sectorul 3.

PREMII. Pana la 23 septembrie, CCIB va decerna premii pentru toate societatile performante din cele sase sectoare bucurestene; in total vor fi laureate 6.000 de companii. In Sectorul 3 au fost premiate 916 societati comerciale. Laureatii sunt printre companiile care practica etica in afaceri si concurenta loiala.

Astfel, nu au fost acceptate in top firmele care au restante la bugetele publice, nici cele care nu au profit sau care, dimpotriva, au o rata a profitului mai mare de 60%.

Topul este prevazut pe sase domenii: cercetare-dezvoltare si high-tech, industrie, agricultura, constructii, servicii, comert-export-turism. Totodata, firmele sunt impartite si dupa grupa de marime: microfirme, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii si firme mari.

Cu aceasta ocazie, reprezentantii CCIB au anuntat ca vor incepe un program de pregatire a companiilor bucurestene pentru ca impactul in momentul aderarii sa fie atenuat. "Ungurii s-au pregatit cinci ani si tot au avut sincope, avand in vedere ca 20% dintre firme au disparut de pe piata", a spus Constantin Rasnoveanu, vicepresedinte CCIB.

El a precizat ca exista studii care prevad ca 70% dintre firmele romanesti vor sucomba dupa intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.