Ajutoarele de stat atribuite ilegal sau ajutoarele de stat interzise vor putea fi stopate si recuperate si de catre cei care le-au acordat, conform unei Ordonante de Urgenta adoptata de Guvern.

In plus, pentru ajutoarele de stat de recuperat (adica cele care au fost acordate ilegal sau interzise), se datoreaza dobanda, de la data la care ajutorul de stat a fost pus la dispozitia beneficiarului si pana la recuperarea sa.

Guvernul a stabilit proceduri clare pentru stoparea acordarii ajutoarelor de stat si pentru recuperarea celor ilegale sau interzise, modificand in acest sens OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Decizia Executivului este un pas important in respectarea obligatiilor asumate in negocierile de aderare la Capitolul Concurenta.

Masurile sunt necesare in conditiile in care unul dintre punctele semnalate de Comisia Europeana in scrisoarea de avertizare era legat de politica privind acordarea ajutoarelor de stat.

O noutate a actului normativ aprobat de Guvern consta in atribuirea de responsabilitati si obligatii legale de stopare a ajutorului de stat si pentru furnizorii acestuia. Furnizorilor le revine competenta recuperarii ajutorului de stat ilegal sau interzis.

Potrivit noilor prevederi, stoparea ajutorului de stat se realizeaza prin emiterea unei decizii in acest sens, fie de catre Consiliul Concurentei, fie de catre furnizorul ajutorului de stat, atunci cand acesta din urma constata incompatibilitatea intre ajutoarele de stat acordate si dispozitiile legale in vigoare (Legea 143/1999 privind ajutorul de stat).

Deciziile de stopare a ajutorului de stat trebuie sa contina cel putin: denumirea agentului economic si datele de identificare a acestuia, modalitatea de acordare a ajutorului de stat, data la care se realizeaza stoparea.

Deciziile Consiliului Concurentei sau ale furnizorilor de ajutor de stat prin care se dispune recuperarea unui ajutor de stat ilegal sau interzis vor constitui titluri executorii.

Potrivit OG nr. 92/2003, titlurile executorii care privesc creante fiscale se transmit in termen de cel mult 30 de zile de la emitere, spre executare silita, conform legii.

Recuperarea ajutorului de stat va fi realizata de catre unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, respectiv compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale, potrivit Codului de procedura fiscala, cu exceptia AVAS, care va aplica procedura de recuperare proprie.

O alta noutate prevazuta de actul normativ consta in calcularea dobanzii la ajutoarele de stat care urmeaza sa fie recuperate. Ordonanta de Urgenta stabileste ca, pentru ajutoarele de stat de recuperat (adica cele care au fost acordate ilegal sau interzise), se datoreaza dobanda, de la data la care ajutorul de stat a fost pus la dispozitia beneficiarului si pana la recuperarea sa. Nivelul dobanzii va fi stabilit anual, prin Hotarare de Guvern.

Sumele recuperate se fac venit la bugetul de stat sau bugetele locale, dupa caz.