Pana la sfarsitul anului, producatorii de electricitate vor scoate la licitatie cantitatile de energie electrica destinate pietei libere, mai precis consumatorilor industriali si furnizorilor. Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a anuntat ieri ca lucreaza la elaborarea noilor proceduri de vanzare pe baza carora producatorii vor incheia contractele bilaterale de vanzare a energiei electrice.

Noile proceduri urmeaza sa asigure, in opinia MEC, acces nediscriminatoriu la sursele de energie, un sistem de licitare transparent cu reguli clare.

„In noul sistem, fiecare societate producatoare de electricitate isi face propriile reguli iar atunci cand are o cantitate disponibila de electricitate o scoate la licitatie", explica Nicolae Opris, presedintele Autoritatii de reglementare in domeniul energiei(ANRE).

In opinia analistilor, noua reglementare va avea ca efect scumpirea energiei pe piata libera, deoarece orice producator de electricitate va alege cumparatorul care plateste cel mai mare pret.

Astfel, clientii vor cumpara si de pe piata libera energie mai scumpa. Seful ANRE admite ca sistemul pe care il elaboreaza acum va fi in avantajul vanzatorilor de electricitate. „Vanzatorul va vinde la cel mai bun pret", spune Opris. Seful ANRE sustine ca noile proceduri vor intra in vigoare, in mod cert, anul acesta (M.B.)