O stire «bomba» publicata pe un site din Bulgaria bulversa miercuri media romaneasca: Parlamentul European a aprobat un ajutor financiar in valoare de 44,3 miliarde de euro pentru Bulgaria si Romania, in primii sapte ani dupa aderarea la UE.

Potrivit informatiei preluate de preluata de Euractiv si Deutsche Welle Romania, Romania urma sa primeasca 31,5 miliarde de euro, iar Bulgaria 12,8 miliarde.

Intrucat nici o institutie a statului nu a confirmat stirea pana la ora inchiderii editiei, ziarul "Gardianul" nu a publicat informatia. Temerile noastre s-au adeverit: ieri, Ministerul Integrarii Europene (MIE) a precizat, intr-un comunicat remis agentiei Mediafax, ca informatia este falsa!

MIE precizeaza ca aprobarea bugetului UE face obiectul procedurii de co-decizie, la care participa statele membre ale Uniunii si Parlamentul European. De asemenea, MIE aminteste ca, pana in prezent, statele membre nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta bugetului UE in perioada 2007-2013.

"Dupa esecul discutiilor care au avut loc la Consiliul European de la Bruxelles, din 17-18 iunie, bugetul Uniunii ar putea fi aprobat cel mai devreme la Consiliul European din decembrie. Numai dupa agrearea bugetului Uniunii 2007-2013 de catre sefii de stat si de guvern din statele membre, acesta va fi supus aprobarii Parlamentului European", se arata in comunicatul MIE.

Ministerul a mai precizat ca Romania a negociat pachetul financiar pentru perioada 2007-2009, in valoare de circa 11 miliarde euro, sumele alocate pentru 2010-2013 urmand a fi stabilite in momentul in care statele membre ale UE vor agrea bugetul pentru 2007-2013.