Delta Dunarii, cea mai valoroasa rezervatie ecologica a Europei, a fost transformata de fostul guvern condus de Adrian Nastase intr-o afacere a clientelei PSD, cu tentacule si spre alte zone politice.

Un act normativ emis de fosta putere, aflat in contradictie cu rigorile europene din domeniul piscicol, a permis unui grup de afaceristi sa instituie un monopol economic fara precedent pe resursele din Delta Dunarii.

Alexandru Bittner, Sorin Marin, Robert Raduta, Dan Verbina, Sorin Chiutu si Amorel Vatamenescu sunt cele mai importante personaje care controleaza, prin firmele pe care le detin, rezervatia naturala de la gurile marelui fluviu.

Alexandru Bittner

Omul de afaceri a declarat ca il cunoaste pe Adrian Nastase din anii liceului, atunci cand a fost prietenul Danei Barb, sora mai-marelui PSD. Bittner este un apropiat al fostului premier, caruia i-ar masca afacerile. Detine prin firmele controlate peste 60 la suta din concesiunile din Delta.

Sorin Marin

Fost partener de afaceri cu liberalul Dinu Patriciu, Sorin Marin s-a lansat in activitati care nu mai au nimic de-a face cu lumea petrolului. Initiatorul Festivalului de film „Anonimul", Marin si-a plasat o parte importanta din afaceri in zona media. Poate fi considerat al doilea concesionar din Delta.

Robert Raduta

A devenit cunoscut datorita prieteniei care-l leaga de magnatul Ion Tiriac. Fost antrenor de tenis, Raduta se ocupa mai nou cu organizarea de concursuri de pescuit, la care a avut invitati celebri. Intr-un top al detinatorilor de concesiuni din Delta, Raduta poate fi plasat lejer pe locul trei.

Guvernul Nastase, „vanzatorul" Deltei

Delta Dunarii, cea mai valoroasa rezervatie ecologica a continentului, a fost transformata de fostul guvern condus de Adrian Nastase intr-o afacere a clientelei PSD.

Un act normativ emis de fosta putere, aflat in contradictie cu rigorile europene din domeniul piscicol, a permis unui grup de afaceristi apropiati de PSD sa instituie un monopol economic fara precedent pe resursele din Delta Dunarii.

Alexandru Bittner, Dan Verbina, Sorin Marin, Robert Raduta sau Amorel Vatamenescu sunt cele mai importante personaje care controleaza, prin firmele pe care le detin, rezervatia naturala.

Un ordin asteptat

Totusi, controversatul monopol al concesiunilor a inceput sa se clatine, anuntand un razboi pe viata si pe moarte intre statul roman si organizatiile de pescari, pe de-o parte, si baronii Deltei, de partea cealalta.

La sfarsitul lunii iunie, ministrul mediului, Sulfina Barbu, a emis un ordin de constituire a comisiei pentru „renegocierea contractelor de concesiune privind valorificarea resurselor piscicole din Delta".

Comisia, care va lua la puricat contractele de concesiune, este formata din reprezentanti ai ministerelor mediului, finantelor si agriculturii, iar presedintele acesteia este guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosfera „Delta Dunarii" (ARBDD), Paul Cononov.

Conform ordinului ministerial, comisia este mandatata sa negocieze cu fiecare concesionar in parte textul unui act aditional la contractele de concesiune.

Monopol in afara legii

Legea 113/2005 a fost adoptata si promulgata la presiunile Comisiei Europene, care a cerut armonizarea normelor interne cu cele internationale. Prin aplicarea ei, monopolul piscicol care aduce concesionarilor castiguri fabuloase ar fi, practic, defiintat.

Legea ar permite si altora sa arunce undita in apele Deltei, nu numai celor 14 firme care detin concesiuni in acest moment. Insa, in realitate, actul normativ emis de Sulfina Barbu nu este aplicat, iar miile de pescari din Delta continua sa fie la mana concesionarilor.

Lipsa unor decizii ferme din partea autoritatilor tine si de teama ca modificarea contractelor de concesiune ar conduce la aparitia mai multor procese civile, initiate de concesionari.

In consecinta, firmele care au concesionat Delta, felie cu felie, sunt, in continuare, singurele care au dreptul sa pescuiasca in zona, iar pentru a supravietui, pescarii locali sunt obligati sa presteze exclusiv pentru concesionari. Respectiva stare de fapt a transformat Tulcea in ultimii ani intr-o adevarata bomba sociala, care ticaie tot mai amenintator.

Mama pentru mai marii Deltei

Guvernarea PSD a transformat Delta Dunarii in 2002 in feuda unui grup de interese care graviteaza pe „orbita" lui Adrian Nastase. Totul a inceput de la o bizara hotarare de guvern, nr. 311/2002, emisa de cabinetul Nastase, prin care s-a aprobat „concesionarea valorificarii resurselor piscicole din zonele domeniului public de interes national aflate in perimetrul Rezervatiei Delta Dunarii".

In luna iulie 2002, la scurt timp dupa emiterea controversatei hotarari, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, in calitate de concedent, a purces la organizarea licitatiilor publice prin organismul din subordinea sa, ARBDD.

La sediul ministerului, sub supravegherea fostului guvernator al Deltei, Virgil Munteanu, s-au licitat si parafat contractele prin care sapte baroni au instituit monopolul asupra Deltei. Durata contractelor este de zece ani, incepand din momentul semnarii lor.

Pescarii simpli au atacat licitatiile in instanta, invocand dreptul de preemtiune al populatiei locale in cazul concesionarii apelor Dunarii. In final, actiunile lor au fost zadarnicite prin gaselnita viciilor de procedura, in pofida faptului ca acordarea dreptului de preemtiune este prevazuta atat de legislatia romana, cat si de cea europeana.

Bittner, stapanul numarul unu

De departe, cel mai important concesionar din Delta Dunarii este firma Pisciola Tour SRL Jurilovca, controlata de controversatul afacerist Alexandru Bittner, prietenul lui Adrian Nastase. Firma exploateaza in Delta o suprafata de circa 100.000 de hectare, formata, din luciu de apa, teren, plus o fasie de peste 100 de kilometri de-a lungul Marii Negre.

Aceasta imensa concesiune, care reprezinta peste 60 la suta din Delta, se imparte in sase zone, pentru fiecare existand un contract separat. Piesa de rezistenta a firmei reprezentate de Bittner este complexul lagunar Razim-Sinoe, cel mai mare bazin piscicol natural de apa dulce din Europa.

Aproximativ 300 de pescari muncesc pentru Piscicola Tur Jurilovca pe intreaga suprafata de 11 de hectare a Lacului Razim.

In trei arii, Piscicola Tour exploateaza pestele in asociere cu alte doua firme. Este vorba despre Cotul Pisicii-Isaceea si Isaceea-Ceatal Ismail, pe care firma reprezentata de Alexandru Bittner le-a castigat in tandem cu firma Conectii Internationale SRL, si de tronsonul Casla Vadanei-Perisor, unde Piscicola Tour imparte profitul cu firma Black Sea Sturgeon SRL.

In spatele off-shore-ului

Cladita pe ruinele unei foste societati de stat, Piscicola Tour are o istorie de afaceri interesanta. Actionarul majoritar al firmei care stapaneste peste 65% din Delta se numeste Heavy Industry LTD si este infiintata in Anglia.

Alexandru Bittner care se pretinde reprezentantul Heavy Industry, a declarat intr-o emisiune televizata ca societatea nu are sediul intr-un paradis fiscal, fiind inmatriculata in Londra.

El a omis insa sa spuna ca firmele cu raspundere limitata infiintate in capitala Marii Britanii functioneaza in regim off-shore, beneficiind de un regim fiscal similar celor din paradisurile fiscale, dar si de secretizarea identitatii actionarilor.

Restul actiunilor se imparte intre doua firme bucurestene si trei persoane fizice, Gheorghe Negrea, Marian Matache si Gheorghe Barbalau. Primul joaca rolul de interpus fidel al lui Bittner pe care-l inlocuieste in majoritatea companiilor infiintate de acesta.

Bittner a inceput sa se retraga din firmele create de el insusi in perioada scandalului „Armaghedon II", cand prietenia sa cu Nastase dauna imaginii politice a liderului PSD, dar si afacerilor. Astfel, in actionariatele firmelor infiintate de Bittner s-a stabilizat un grup de apropiati fideli.

De la misteriosii Petre Ion si Gabriel Mihnea Lucov pana la celebrii Dorin Cocos si Adrian Petrache, oamenii lui Bittner sunt mereu aceiasi. Iar Gheorghe Negrea face parte dintre ei, participand ca actionar si administrator in 17 firme ale grupului.

Marian Matache este un alt personaj al gruparii de afaceri crescute la umbra lui Bittner. Un alt om de incredere al lui magnatului este Doru Franculet. Din pozitia de director general al Piscicola Tour, Franculet este omul care-si pune semnatura pe absolut toate documentele firmei.

El este unul dintre cei care se opun cu vehementa accesului pescarilor independenti in zonele stapanite de Piscicola Tour. „Noi am investit aici. Am adus puiet. Acum ce sa facem? Sa ne uitam cum vin altii si-l pescuiesc? Legea 113 (noua lege a pescuitului - n.r.) este proasta. Nu se poate aplica", ne-a declarat Franculet.

Satelitul

Gheorghe Negrea domina actionariatul firmei Ecofish SRL, care figureaza la aceeasi adresa cu Piscicola Tour. La randul ei, Ecofish este unul dintre concesionarii importanti din Delta, exploatand doua zone generoase in resurse piscicole: Insula Dranov si Canal Litcov-Gura Dranov.

In plus, firma condusa de Negrea a beneficiat din plin de o finantare de doua milioane de euro, in cadrul programului SAPARD. Cu acesti bani, Ecofish a infiintat o fabrica de conservare a pestelui exact in locatia Piscicola Tour SRL.

Concesionari de la consiliul judetean

Dincolo de activitatea de director pe care o presteaza in Piscicola Tour, Doru Franculet a fost plantat intr-o alta firma din zona de interes a lui Bittner. Este vorba despre Piscicola Murighiol SA, care are in administrare amenajarile piscicole Dunavat II si Murighiol de la Consiliul Judetean Tulcea, condus pana in vara anului 2004 de baronul PSD Trifon Belacurencu.

Piscicola Murighiol SA este o alta fosta firma de stat pe care defunctul APAPS, aflat sub conducerea lui Ovidiu Musetescu, a refuzat sa o privatizeze pana la sfarsitul anului trecut. Tergiversarea pare mai usor de inteles in conditiile in care patrimoniul firmei a fost administrat de una dintre firmele lui Gheorghe Martin, fostul prefect PSD de Constanta.

Desi firma lui Martin nu si-a indeplinit obligatiile stipulate in contract, actul a fost reziliat abia dupa trei ani. Gheorghe Martin s-a eschivat si de la plata datoriilor catre Piscicola Murighiol. Societatea a primit lovitura de gratie in momentul privatizarii sale, noul patron fiind tot un apropiat al PSD, omul lui Bittner, Doru Franculet.

Asociere cu Transporturile

Ecofish SRL, patronata de Gheorghe Negrea, omul de incredere al lui Bittner, a concesionat de la Consiliul Judetean Tulcea amenajarea piscicola Sarinasuf. Firma-pilon a gruparii Bittner, Piscicola-Tour SRL, exploateaza o alta amenajare piscicola, Lunca, concesionata tot de la administratia judetului.

Aici nu lucreaza singura, ci in asociere cu Turism&Agrement SA, una dintre cele mai interesante firme ale grupului Bittner. Firma este detinuta de Piscicola Tour (Heavy Industry) cu un procent de 54,8%. Urmatorul asociat (45%) este tot o persoana juridica, SC Mamaia SA, firma controlata 100% de Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului (MTCT).

Oficial, asocierea comerciala dintre oamenii lui Bittner si statul Roman se bazeaza pe un studiu de fezabilitatea intocmit de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Turism, aflat sub coordonarea MTCT, in vremea ministeriatului lui Miron Mitrea.

Distributie cu un fost ministru

Caruselul firmelor controlate de gruparea Bittner isi gaseste un cap de pod in firma RFD Jurilovca Holding SA, care gestioneaza un lant de magazine de desfacere a pestelui in marile orasele din tara. Firma-mama, Piscicola Tour, controleaza 99,8% din RFD. In mod surprinzator, administratorul RFD este Vlad Rosca, fost ministru al administratiei in timpul guvernarii CDR.

SC Piscicola Tour SRL nu s-a multumit sa scoata bani numai din peste, concesionand de la ARBDD si zona Zmeica-Golovita, unde se exploateaza stuful.

In anul 2002, Bittner a inaugurat cu mare pompa statiunea Eden, amenajata pe fasia de teren de la Gura Portitei, pe care Piscicola Tour o gestioneaza pentru 49 de ani.

Sorin Marin l-a lasat pe Patriciu pentru Delta

Al doilea concesionar important din Delta este firma Black Sea Sturgeon SRL. Aceasta exploateaza doua zone importante, de la Gura Dranov pana la bratul Sf. Gheorghe- km 0 si Casla Vadanei-Perisor. In aceasta ultima locatie, Black Sea Sturgeon este asociata chiar cu Piscicola Tour, firma in spatele careia se afla Alexandru Bittner, contractele de concesiune fiind semnate in 2003.

Black Sea Sturgeon a fost infiintata in acelasi an, prin asocierea a trei firme cu interese in Delta - Black Sea Caviar SRL, Miadmar SRL si Daniro SRL Bucuresti. In aceasta formula, Black Sea Sturgeon a participat la licitatia organizata de Ministerul Mediului, pe care a castigat-o fara nici un stres.

Banii de la Rompetrol, investiti in Delta

Ulterior, firma concesionara a fost cumparata de societatea Tudori Ro SRL din Bucuresti. Conform Registrului Comertului, la adresa acestei firme sunt inregistrate mai multe societati ale omului de afaceri Sorin Marin. Toate acestea, inclusiv Tudori Ro SRL, sunt patronate prin Tudori Foundation, o fundatie din Liechtenstein, infiintata de familia lui Sorin Marin.

Afaceristul este anchetat de Parchet, cot la cot cu magnatul Dinu Patriciu, in dosarul privatizarii Petromidia. Marin si Patriciu au devenit actionari ai grupului Rompetrol SA in 1997 prin fundatiile lor, ambele din Liechtenstein. In cazul lui Sorin Marin este vorba despre aceeasi Tudori Foundation.

Fundatia lui Marin a fost monitorizata si de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (OPNCSB). Intr-un circuit financiar complex, in conturile fundatiei lui Marin au intrat peste 6,6 milioane de dolari, cu titlu de plata partiala a actiunilor Rompetrol, pe care Marin i le-a vandut lui Patriciu in octombrie 2002.

Dupa nici un an, in august 2003, Sorin Marin, prin Tudori Foundation, a cumparat Black Sea Sturgeon, al doilea concesionar din Delta, facand plata din acelasi cont.

In Romania, Sorin Marin a fondat celebra fundatie „Anonimul", care organizeaza, anual, un festival de film in localitatea Sfantu Gheorghe, din Delta. Prin „Anonimul", Sorin Marin detine si un pachet consistent de actiuni in trustul media „Catavencu". Fiind plecat din tara, afaceristul nu a putut fi gasit pentru a raspunde intrebarilor EVZ.

Prietenul lui Tiriac

Firma Raduta Sporting Tours SRL este un alt concesionar important in Delta Dunarii. Incepand cu august 2003, aceasta firma exploateaza resursele piscicole ale bratului Chilia (km 0-km 54), precum si pe cele din zona Malita-Merhei. Actionarul majoritar al firmei este Robert Raduta, care detine 75%, restul revenindu-i sotiei sale, Anca Speranta Raduta.

Fost antrenor de tenis, Robert Raduta este un apropiat al magnatului Ion Tiriac, amandoi fiind in relatii cordiale cu Adrian Nastase. Raduta este presedintele Asociatiei de Vanatoare „Zimbrul", cea care gestioneaza fondul de vanatoare Balc, devenit cunoscut opiniei publice dupa o partida de vanatoare organizata de Ion Tiriac, in timpul careia au fost ucisi 150 de mistreti.

„Genocidul" a avut ecouri internationale, starnind protestele unor ONG-uri prestigioase, specializate in protectia animalelor. Revenind la afacerile lui Raduta in Delta, mai trebuie spus ca acesta este unul dintre putinii concesionari care au investit masiv in turism, dezvoltand o strategie de marketing bazata pe atractia pescuitului sportiv.

Robert Raduta sustine ca renegocierea contractelor de concesiune ar fi anormala. „Se tot vorbeste despre chestia asta de cateva luni. Un contract se poate renegocia in instanta sau prin intelegerea partilor, asa cum se procedeaza in orice tara democratica. Mi se pare anormal sa se intample asta acum.

Concesionarile sunt cel mai bun lucru care s-a intamplat in Delta pana acum", ne-a declarat Raduta.

Fisheries, intre Raduta si Megaimage

Alte trei zone generoase in sturioni au fost obtinute de Fisheries Romdelta SRL. Este vorba despre Gorgova-Uzlina, Rosu-Rosulet si un tronson din bratul Sf. Gheorghe (de la km 105 pana la Litcov). Fisheries SRL a participat la licitatiile organizate de Ministerul Mediului in anul 2002, a castigat fara emotii si a semnat contractele in august 2003.

La acea vreme, in actionariatul firmei se regasea Antonios Tirpintiris, nimeni altul decat seful lantului de magazine Megaimage. Prin acest lant comercial se distribuie si o parte semnificativa din pestele si caviarul pe care Fisheries le recolteaza din Delta. In prezent, structura firmei s-a modificat, unicul actionar fiind firma Runteam SRL din Craiova.

Patronii acesteia sunt craioveanul Sorin Chiutu si constanteanul Florin Sanda. Numele lui Chiutu este cunoscut din perioada in care acesta a fost directorul comercial al companiei Relad, profilata pe distributia de produse farmaceutice.

La domiciliul din Craiova, sotia sa ne-a spus ca Chiutu vine in Banie „numai in weekend, in rest sta la Bucuresti" si ca nu stie exact ce face sotul sau in Bucuresti si nici ce afaceri are.

In Delta, Runteam SRL a concesionat si zona Somova-Parches, de unde scoate bani frumosi din exploatarea stufului. Pestele din aceeasi zona a fost concesionat catre Fisheries, care a participat la licitatie printr-o alta firma, Activpesc SRL, in care controleaza 70% din participatii.

Sorin Chiutu mai detine 50% din firma Eurofish Prod Prod SRL, care a primit in concesiune de la Consiliul Judetean Tulcea doua amenajari piscicole: Babadag si Enisala.

Interesant este ca Sorin Chiutu este administratorul societatii All Fish Activ SRL, controlata 100% de firma Raduta Sporting Tours SRL. Adica de acelasi Robert Raduta, concesionarul care exploateaza bratul Chilia. Raduta sustine ca All Fish Activ este doar un proiect abandonat, de care s-a ocupat initial Chiutu.

Ieri deputat PSD, azi concesionar de frunte

Dan Verbina a fost deputat PSD de Tulcea in legislatura 2000-2004, activand in comisia de control a SRI din parlament. In prezent, el este unul dintre cei mai potenti concesionari din Delta Dunarii. A castigat licitatiile in perioada in care era demnitar, iar acum a parasit primul esalon al PSD, dedicandu-se intrutotul afacerilor personale.

In 2003, prin firma sa, Wella SRL, Verbina a concesionat cinci zone din rezervatia Delta Dunarii. Este vorba despre Ceatal Izmail-Sf. Gheorghe, Mila 22 - Mila 8,5+900, Sontea-Fortuna, Crisan si Chilia-Vaslei. Cea din urma este, de fapt, o portiune a cordonului litoral al Marii Negre, in care Verbina are dreprul sa pescuiasca pana la izobata de 20 de metri.

In aceasta zona, Wella SRL este asociata cu firma Amorel SRL, patronata de Amorel Vatamenescu, un alt afacerist tulcean din sfera intereselor PSD Tulcea. Membrii asociatiilor de pescari „Delta Dunarii", „Grindu" si „Sf. Gheorghe" ne-au confirmat ca Amorel SRL si Wella au participat impreuna la aproape toate licitatiile castigate de Verbina, dand astfel, un „ambalaj legal" licitatiei.

Miluta Stefanache, patronul firmei Somix SRL - un alt concesionar din Delta - ne-a povestit: „Verbina a castigat licitatia pentru zona Crisan dupa ce a intarziat doua ore la depunerea ofertelor. Nimeni din comisia de licitatie n-a zis nimic". Contactat de reporterii EVZ, Dan Verbina a declarat ca a castigat licitatiile corect.

„Dar sa plateasca si ei aceeasi redeventa ca noi si sa indeplineasca aceleasi conditii, nu asa, oricum... Altfel nu-i corect", a adaugat Verbina. Ele ne-a mai spus ca asteapta sa fie chemat de oficialii Ministerului Mediului pentru a doua runda de negocieri a contractelor de concesiune.

Guvernatorul Deltei se asteapta la un conflict

Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii", Paul Cononov, ne-a declarat ca scopul principal al comisiei formate la ordinul ministrului mediului, Sulfina Barbu, este sa gaseasca solutii pentru aplicarea noii legi a pescuitului. „Prin aceasta lege, in esenta, se vrea atribuirea dreptului de a pescui asociatiilor de pescari.

Aceasta comisie, in urma analizei contractelor de concesiune, va stabili un plan de masuri de implementare a legii. Trebuie sa se stabiliesca si cotele de pescuit pentru acestia. Lege, din punctul meu de vedere, ca administrator, este incompleta pentru ca ne creeaza mari dificultati in aplicarea ei. Pentru ca ne va aduce la o stare de conflict cu concesionarii", ne-a spus Paul Cononov.

El a adaugat ca „Parchetul National Anticoruptie nu s-a exprimat inca asupra legalitatii contractelor de concesiune".