Va voi spune povestea „facerii" lui „Sin City" peste ceva vreme, dupa ce veti fi vazut filmul de cateva ori, si asta doar daca va mai avea sens un astfel de demers. Ca sa intelegeti de ce veti fi curiosi sa aflati aceasta poveste, de la cronicarii de film sau pur si simplu de pe Internet, ar trebui sa reusesc acum sa va fac suficient de curiosi pentru a merge sa vedeti aceasta capodopera.

Paradoxal, cu cat veti sti mai putine despre pelicula, cu atat satisfactia va fi mai mare. Nu incercati sa trisati si sa aflati amanunte inainte de a-l vedea. Oricum veti constata ca ati fost luati pe nepregatite, insa riscati sa va stricati nemeritat cateva surprize de proportii.

Voi incerca, asadar, sa va starnesc curiozitatea, fara a va dezvalui mai nimic din ceea ce urmeaza sa vedeti. Repet, cu riscul de a deveni pisalog, ca acest film nu trebuie, nu poate fi ratat! In mod normal, simpla lectura a „casetei tehnice" alaturate ar trebui sa fie suficenta pentru a va aduce in sala de cinema. Actori, unul si unul.

Pentru cunoscatori, un scenariu bazat pe niste benzi desenate mai mult decat celebre in America. Un cuplu de regizori, aparent necunoscuti, dar caruia i se alatura un nume „greu". Apropo, nu incercati in timpul filmului sa ghiciti care e scena regizata de Tarantino, pentru ca va garantez ca nu veti reusi nici din o mie de incercari.

Un hint: regia este absolut uluitoare, iar scenele se incheaga, pe cat de neverosimil, pe atat de surprinzator si coerent. „Sin City" nu este un crampei de viata, o fotografie miscata a unui oras mai mult sau mai putin metaforic. „Sin City" este cladit sub ochii spectatorilor, caramida cu caramida, cu o meticulozitate iesita din comun si cu o grija deosebita pentru detalii.

Si tot ce se intampla acolo poate fi comparat cu o orchestra de elita, care interpreteaza impecabil, la prima vedere, o partitura de dificultate maxima, sub bagheta unui dirijor imposibil de identificat.

M-am intrebat, de multe ori, ce sens au salile de lux din noile multiplexuri. Stiti, acelea unde biletul costa de patru ori mai mult decat in salile obisnuite si unde nu prea ruleaza filme din lipsa de clienti. Ei bine, am aflat raspunsul: pentru „Sin City". Nu numai ca n-a fost pacat sa dau 60 de lei grei pe bilet.

La sfarsit, mi-as fi dorit sa fi costat de doua ori mai mult, iar filmul sa nu se termine niciodata. Adevaratul oras al pacatului este acela unde exista macar un locuitor care sa nu fi vazut „Sin City".

Sin City

SUA, 2005

Titlu original: Sin City

Regie: Frank Miller, Robert Rodriguez, Tarantino

Scenariu: Frank Miller, dupa propriile sale benzi desenate

Distributie: Bruce Willis, Mickey Rourke, Benicio del Toro, Jessica Alba, Clive Owen, Michael Madsen, Rosario Dawson, Nick Stahl, Elijah Wood, Jaime King, Michael Clarke Duncan

Rating IMDB: 8,4/10

Rating Cinemagia: 5/5

Rating SFin: 10/10