Luna viitoare, grupul hotelier controlat de familia Enache va fi cotat la Bursa. Un consortiu format din BRD Securities, Raiffeisen Capital&Investment si Alpha Finance a intocmit prospectele necesare, a obtinut aprobarea CNVM si va face demersurile specifice unui astfel de eveniment.

Desi lansarea companiei pe piata de capital era programata pentru luna iulie, momentul a fost amanat din cauza birocratiei excesive

Listarea grupului Continental nu are drept obiectiv principal, asa cum s-ar putea crede, obtinerea unor sume de pe piata de capital, care sa sustina dezvoltarea impetuoasa a companiei din ultima vreme. Cotarea se face mai degraba pentru unul dintre actionari, care vrea sa-si vanda participatia intr-un cadru institutionalizat, nu comercial.

„Fondul Roman Post Privatizare va iesi din structura actionariatului, iar SIF Transilvania si Banat Crisana, alaturi de cei peste 8.000 de actionari care detin 9% din capital au nevoie de o piata de tranzactionare", explica Radu Enache, actionarul majoritar si managerul grupului Continental.

„Nu vrem sa minimizam si posibilitatea utilizarii Bursei de Valori pentru rezolvarea nevoilor de finantare ale companiei, dar, dupa ce se consolideaza, se largeste si nu va mai fi influentata de decizii politice", spune acesta. Valoarea nominala a actiunilor cotate nu este cunoscuta, in acest moment, dar va fi legata de valoarea capitalului social al companiei, de 572 miliarde lei.

„S-au facut evaluari, noi am vrea sa nu iesim cu mai putin de 50-60 de milioane de euro, dar prospectul preliminar ne permite si noua, conducerii societatii, precum si altor actionari interesati sa inceapa sa caute investitori.

Vom initia discutii, se vor face prezentari - vorbim de Atena, Viena si alte cateva orase mari - unde vom incerca sa masuram foarte exact apetitul investitorilor", ne-a declarat Radu Enache. Chiar daca, la inceput, oferta se va face pentru 20% din actiuni, pe Bursa vor flota liber 38-40 la suta din actiuni.

Turismul, o investitie aristocratica

Initiatorii acestui demers recunosc ca pot exista surprize, ca listarea pe o piata de capital care nu a atins maturitatea este un pas curajos. „Consultantii ne-au spus ca exista riscul ca investitorii sa nu inteleaga sau sa nu fie atrasi de business-ul nostru.

Afacerea Continental este relativ inedita pe aceasta piata, pentru ca se bazeaza pe valoarea intrinseca a companiei, o valoare ce creste an de an in active, in venituri, dar pe care nu putem sa o materializam de la inceput in dividende, pentru simplul motiv ca nu a venit inca vremea gratificatiilor finaciare", afirma Daniel Enache, fiul actionarului majoritar, cel care va prelua conducerea

societatii in viitor. De altfel, Enache Jr. a supervizat toate operatiunile legate de coordonarea cotarii pe Bursa.

Evolutia pe piata de capital a societatii Intercontinental poate fi, de asemenea, un handicap. „Nu este un exemplu foarte bun pentru actionari", recunoaste Radu Enache. In acest moment, Compania Hoteliera Intercontinental Romania este listata pe piata Rasdaq, actiunile sale fiind tranzactionate sporadic la 680 lei, sub valoarea nominala de 1.000 lei.

Valoarea maxima nu a depasit 800 de lei/actiune in ultimul an, minimul trecand prin 450 de lei/actiune. Oamenii de afaceri sunt constienti ca exista posibilitatea ca societatea sa nu ajunga din primul foc in topul tranzactiilor. „Turismul este o investitie aristocratica: investesti bani multi, pe care ii astepti vreme indelungata sa ti se intoarca", opineaza Radu Enache.

Inca zece hoteluri in patru ani

In urmatorii patru ani, Grupul Continental va adauga inca zece hoteluri zestrei actuale. Planul de investitii are doua paliere. Intr-o prima etapa, se vor alatura grupului alte trei hoteluri Continental si doua hoteluri Ibis, cu o investitie de circa 36 milioane euro, in Bucuresti, Cluj, Sibiu si Timisoara.

Lantul Continental, alcatuit din 14 hoteluri, a incheiat in vara trecuta un parteneriat cu grupul francez Accor, proprietarul marcilor Ibis, Novotel si Sofitel, prin care cele doua companii vor crea o retea de unitati de cazare in toate marile orase din Romania. „La ora aceasta, avem foarte precis definite variantele de finantare si suntem in negocieri.

Dorim surse atrase de 50-60%, restul fiind contributie proprie. Lucram cu banci partenere, suntem in discutii si cu alte societati bancare foarte interesate sa ne finanteze, dar si cu institutii de finantare indirecta, cum este leasing-ului financiar. Suntem in foarte avansate negocieri", precizeaza Radu Enache.

A doua etapa este definita in perioada 2008-2009, cand alte cinci hoteluri vor intra in patrimoniul societatii. „Este posibil sa ne extindem cu mai multe hoteluri. Tatonam sectiune de doua stele, conceptul de Continental Express sau, daca ajungem la o intelegere cu grupul Accor, vom promova conceptul lor, Etap", sustine omul de afaceri.

Pe cele doua brand-uri, Ibis si Etap, Continental are exclusivitate in Romania, exprimata nu printr-un document juridic, ci prin dreptul primului refuz. Grupul francez nu s-a implicat insa in finantarea unor noi unitati.

Exista, e drept, o conditie pusa de romani, ca pentru fiecare hotel pe care francezii il iau in management, acestia sa puna la dispozitie companiei Continental o suma modica, pe un credit subordonat. „Acum ar vrea foarte tare sa participe intr-un fel sau altul, sa intre in schemele de finantare.

Spre sfarsitul lunii o sa avem discutii in care vom analiza oportunitatea unei asemenea abordari", recunoaste Radu Enache. „Acum, intr-o zi buna, incasarile lantului Continental se ridica la circa 150.000 de euro", precizeaza Daniel Enache.

Continental nu este de vanzare. Inca

Chiar daca a primit mai multe oferte din partea unor grupuri interesate de afacerea Continental, Radu Enache nu vrea sa vanda. Spune ca nu a terminat ce are de facut. In urmatorii doi ani, noile hoteluri vor invarti si mai tare morisca afacerilor. „Adaugam aproape 500 de camere. Asta face ca EBITDA sa creasca de circa 2,5 ori, iar profitul de 1,6 ori", calculeaza presedintele grupului.

Pe viitor, principalele preocupari ale companiei vor ramane in zona turismului de afaceri. Familia Enache considera ca turismul estival nu este o inca o oportunitate pentru afacerile Continental. „Am cumparat hotelul Geizer din Brasov si peste circa doi ani vom face prima investitie acolo.

Dar nu cred in turismul de agrement pe teritoriul tarii, atata vreme cat romanii dau navala sa iasa peste granite. Aici nu avem infrastructura si nici posibilitatile de distractie pe care le au in strainatate", recunoaste Radu Enache.

Continental Hotels a incheiat primele sase luni cu un profit net de 106,8 miliarde lei, cheltuielile totale ajungand la 248,9 miliarde lei. Veniturile din cazare au reprezentat 63% din incasarile totale.

„Pana la sfarsitul anului cred ca ne vom inscrie in bugetul planificat, de circa 23 milioane euro in venituri, cu un profit de 6 milioane euro", a conchis presedintele lantului hotelier Continental.