Cea mai mare banca portugheza, Millenium BCP, a venit in Romania pentru a obtine pozitia de lider de piata. Cea mai buna metoda de a obtine „locul I" este cumpararea Bancii Comerciale Romane.

Considerata de interes strategic, BCR este singura optiune a portughezilor, care au declarat, in exclusivitate pentru SFin, prin Teixeira Pinto, presedintele Millenium BCP, ca nu iau in calcul si alta varianta de intrare pe piata autohtona. Analistii estimeaza ca statul roman ar putea obtine 1,5 miliarde euro prin vanzarea pachetului majoritar la BCR

Banca pe care o conduceti nu este prezenta la noi in tara. Care sunt motivele care v-au „impins" in aceasta zona a Europei?

Noi am acumulat deja experienta in tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Polonia, si suntem convinsi ca Romania merge pe o panta ascendenta, mai ales daca ne gandim la integrarea europena din 2007. Nu in ultimul rand, dorim sa ne extindem activitatile in aceasta zona.

Vreau sa subliniez ca, in ceea ce ne priveste, noi nu dorim sa fim un partener strain, ci sa facem parte din sistemul bancar romanesc. De aceea strategia noastra este un pic diferita.

De ce BCR?

Este cea mai mare banca din Romania, aflata in pole-position, iar in cadrul strategiei noastre ne-am propus sa ajungem pe locul I pe mai multe piete. De aceea, in cazul BCR, cel mai important aspect pentru noi il reprezinta pozitia actuala de pe piata.

In cazul in care nu veti castiga competitia, sunteti interesati de o alta achizitie in Romania, in viitor?

Nu va pot raspunde pentru moment la aceasta intrebare. In prezent suntem concentrati pentru a obtine pozitia de lider pe piata, acesta fiind si motivul pentru care nu suntem interesati de cea de-a patra banca romaneasca din sistem (CEC - n.r.), care se afla si ea in plin proces de privatizare.

Care credeti ca sunt principalele probleme ale sistemului bancar romanesc?

N-as vorbi de probleme ale sistemului bancar, mai degraba ar trebui sa ne gandim la dezvoltarea tarii in ansamblu. Iar din acest punct de vedere, asa cum am vazut si in cazul altor tari din jur, exista sanse mari pentru Romania si, implicit, pentru sistemul bancar.

Cum caracterizati competitia pentru BCR?

Nu pot vorbi despre acest aspect, insa, luand in calcul faptul ca sunt noua competitori, banci puternice si cunoscute, pot spune ca este o competitie serioasa, iar acest lucru este un semnal pozitiv.

Cum apreciati pozitia oficialilor romani in privatizarea BCR?

In contextul in care, repet, exista noua pretendenti pentru o banca romaneasca, este clar ca asistam la un proces reusit, iar autoritatile romane s-au descurcat foarte bine. Privatizarea as caracteriza-o, in primul rand, ca fiind transparenta.

T - Imperiul portughez, in varianta bancara

Millenium BCP este in prezent cea mai mare banca privata din Portugalia, fiind prezenta pe toate continentele, unde activeaza sub diverse branduri, create special pentru a opera pe pietele respective (banca de investitii, companie de asigurari si pensii private, banca de investitii imobiliare etc).

Pe piata vest-europeana, Millenium BCP este prezenta in Luxemburg si Franta, activitatile de retail banking concentrandu-se pe segmentul de rezidenti de origine portugheza din aceste tari. Pe continentul american, portughezii au filiale atat in SUA, cat si in Canada, in timp ce in Africa detin Banca Internationala a Mozambicului, iar in Asia au cumparat Banca Comerciala din Macao.