RAFO, Carom, Uton si Solventul Timisoara urmau sa intre, sub bagheta magica a omului de afaceri Corneliu Iacobov, in componenta unui holding ce ar fi relansat afacerile cu derivate din petrol. Rand pe rand, societatile si-au schimbat propietarii, ajungand sa fie azi controlate de firmele ce-i au ca actionari pe oamenii de afaceri Marian si Octavian Iancu

Solventul Timisoara, societate aflata pana de curand sub incidenta Legii 64/1995, privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, va fi controlata, prin firma VGB Invest, de proprietarii rafinariei RAFO si ai societatilor Carom si Uton.

In momentul de fata, combinatul timisorean, care a acumulat datorii de aproape 40 de miliarde lei vechi fata de furnizorii de servicii, se afla in lichidare, dosarul fiind instrumentat de Tribunalul Alba. Activele societatii au fost scoase la vanzare si, pe data de 25 iulie, lichidatorul a primit doua oferte.

„Valkiria Invest Bucuresti a facut o oferta de 10 milioane de euro plus TVA, si Internaft Bucuresti a facut o alta oferta, de 300 de miliarde lei plus TVA", ne-a declarat Cornelia Bogdan, directorul general al societatii Solventul Timisoara. Apoi, conform procedurilor, s-a intrunit Adunarea Generala a Creditorilor, care a luat cunostinta de aceste oferte si a admis oferta cea mai mare.

A urmat perioada legala, de 20 de zile, in care se puteau depune supraoferte, pana in data de 31 august fiind asteptate cotatii mai mari pentru activele scoase la vanzare. „Au fost depuse doua supraoferte: una din partea societatii timisene Frank SRL, o firma nou-infiintata, despre care nu avem foarte multe detalii, si alta din partea companiei VGB Invest.

Frank SRL a oferit 13.105.000 euro plus TVA, iar VGB Invest - 21 de milioane euro plus TVA", a precizat, pentru SFin, Cornelia Bogdan.

Debite de 285 de miliarde

Capitalul social al combinatului timisorean este de aproape 1,7 milioane dolari, 81 de procente fiind detinute de stat, prin Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Compania Tender SA are o participare de 9,8 la suta, firma VGB Oil detine 6,7 la suta, alte 2,5 procente apartinand actionarilor mici, posesori de cupoane valorice.

Solventul este una dintre primele unitati cu profil petrochimic din tara. In 1868, la Timisoara s-a construit prima fabrica de spirt si rafinare care, in 1930, va produce si solventi. In 1945 aceasta a primit numele de Intreprinderea Chimica Solventul Timisoara. Dupa 1990, societatea a intrat intr-un con de umbra, iar razboiul din Iugoslavia i-a provocat indirect pierderi mari.

In martie 2003, AVAS a introdus regimul administrarii speciale, dar redresarea societatii a continuat sa fie sortita esecului. Solventul s-a mai aflat intr-o astfel de procedura de lichidare, suspendata pentru un an, pentru a permite privatizarea unitatii.

Atunci, omul de afaceri Ovidiu Tender a achitat aproape 20 de miliarde lei vechi pentru acoperirea datoriilor catre furnizorii de electricitate si gaze naturale.

In august 2005, magistratii din Alba au aprobat tabelul definitiv al creditorilor de la Solventul Timisoara, care numara 53 de agenti comerciali, institutii ale statului si persoane fizice, acestia avand de recuperat datorii de aproape 285 de miliarde lei vechi. Cel mai important creditor este Directia Judeteana a Finantelor Publice Timis, care are de recuperat creante de peste 90 de miliarde.

Fostii angajati ai combinatului petrochimic au de recuperat circa un miliard de lei vechi, iar AVAS - aproape 40 de miliarde si 370.000 de dolari.

Oferta VGB a fost admisa

Reprezentantii societatii au aflat ca firma apartinand fratilor Iancu va deveni proprietarul activelor societatii si cred ca noii patroni doresc repornirea societatii. „Oferta este deja admisa de Adunarea Generala a Creditorilor si de catre judecatorul sindic. S-a trecut la etapa de supraoferta dupa ce judecatorul sindic a dat incheierea si tot ce s-a obtinut la supraoferta a fost admis.

Ceea ce va urma este doar o procedura : se depune la judecatorul sindic o informare despre supraoferta si se va da o incheiere de sedinta care consfiinteste pretul ce va fi platit", ne-a declarat Cornelia Bogdan. Reprezentantii cumparatorilor au refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea traanzactiei.

Nici Anton Marin, consilierul fratilor Iancu, si nici Alexandru Iancu, caruia i-am solicitat un punct de vedere oficial, nu au vrut sa dea detalii despre intentiile de viitor la Solventul.

Fratii Iancu sunt actionari intr-un paienjenis de firme, infasurat in jurul celor patru societati care ar fi trebuit sa formeze „Compania Moldova". Actionarii VGB Invest sunt Octavian Iancu, cu 18%, Ene Mihaela, care detine 10%, Iulian Mavlea - 10%, VGB Oil - 58% si Faber Invest & Trade Inc., o firma off-shore, care detine 4%.

VGB Oil controleaza si 50% din Balkan Petroleum, compania care are pachetul majoritar - circa 75% - la producatorul de cauciuc sintetic Carom SA. Alaturi de VGB Oil, la Balkan Petroleum mai este actionar si fondul de investitii Central European Petroleum. Presedintele Balkan Petroleum este Alexandru Marian Iancu.

La randul sau, Carom detine 90% din actiunile Uton Onesti, societate specializata in utilaj petrolier. Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit, in octombrie 2003, actionar la RAFO, la finele anului trecut, participatia firmei britanice ajungand azi la 97,82% din totalul actiunilor.

Printre actionarii VGB Oil se numara Eugeniu Iancu, ruda a fratilor Marian si Octavian Iancu, si Maria Cozianu.

Fratii Iancu au fost arestati timp de 130 de zile, sub acuzatiile de evaziune fiscala, delapidare si abuz in serviciu, fiind acum cercetati in libertate in legatura cu activitatile comerciale care implica grupul de firme VGB - SC RAFO SA - SC Tender SA - SC Carom SA.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca va vinde averea personala a celor care sunt inculpati in dosarul RAFO pentru a recupera creantele statului.

„Incercam sa recuperam creantele de la RAFO si Carom. Avem sechestru pe averea celor care sunt acuzati in acest caz. Daca nu vom reusi, vom vinde bunurile sechestrate", a precizat presedintele ANAF, Sebastian Bodu.

In ciuda sechestrului si a declaratiilor de razboi din partea autoritatilor statului, afacerile celor implicati in tranzactiile VGB merg mai departe.