Contractele incheiate la inceputul anului intre producatorii de struguri si procesatori sunt in aer. Pe piata se spune deja ca solicitarile sunt mult mai mari decat oferta si este de asteptat ca preturile cerute de producatori pentru un kilogram de struguri sa creasca pana la dublu.

In aceste conditii, opineaza procesatorii, este posibil ca pretul unui litru de vin la producator sa ajunga la un euro

In tara, stocurile de vin nu sunt foarte mari, iar productia scazuta din acest an ar putea pune in pericol si stocurile constituite pentru urmatoarea perioada. Viticultorii din mai multe regiuni spun ca anul acesta va fi mai putin vin romanesc, dar mai scump. In schimb, afirma specialistii, daca preturile vinului autohton vor creste prea mult, importurile ar putea exploda in viitorul apropiat.

Ploaia a facut prapad

„Cele mai mari probleme le au viticultorii din judetele Vrancea, Arges, Buzau, precum si cei din centrul Transilvaniei" , a precizat Nicolae Flavius Lazin, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). „A plouat foarte mult, iar cantitatile mari de apa au afectat culturile.

Au aparut bolile, incepand cu mana, continuand cu fainarea si s-a instalat, doar marginal pana acum, din fericire, mucegaiul", completeaza Basil Zarnoveanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), institutia „umbrela" care grupeaza toate asociatiile din domeniu.

Reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) estimeaza pentru acest an o productie de vin cu aproximativ 50% mai mica fata de nivelul de sase milioane hectolitri din 2004, din care trei milioane hectolitri au fost vinuri nobile.

Conform datelor procesate de patronat, anul acesta productia este compromisa in proportie de pana la suta la suta la Cotesti si Jaristea, in jur de 50 la suta in zonele Dealul Mare, Stefanesti si Dragasani, de 30-50 la suta la producatorii din Bucium si Husi, iar in sudul tarii - in proportie de 40 la suta in Tulcea si 20 la suta pe plantatiile Murfatlar.

„Cel mai tare este calamitata zona Vrancei, unde productia este compromisa, din cate am inteles, in proportie de peste 80 la suta. De aici noi am estimat o crestere a preturilor pentru vinurile ieftine, pentru ca majoritatea vinurilor de acest fel erau produse in zona Vrancea", sustine Virgil Mandru, presedintele Domeniilor Viticole Tohani si vicepresedinte al PNVV.

Conform datelor patronatului, nu au fost afectate zonele Cotnari, Tarnave, Banat, Mehedinti.

Dar aceste date sunt corectate, in mai rau, de producatorii din zonele respective. „Eu sunt reprezentat in Dealul Mare si Mehedinti si pot sa va spun ca, desi se vorbeste de pagube de 50 la suta in zona Dealul Mare, recolta este compromisa in cea mai mare parte.

Cred ca pierderile vor fi undeva intre 70 si 80 la suta", ne-a declarat Nicolae David, directorul general al societatii Vinterra International.

Via cu cheltuiala se tine

O buna parte din via romaneasca se regaseste in proprietatea micilor producatori, iar asta ar putea fi una dintre cauzele celor intamplate anul acesta. „Ei sunt cei mai expusi, nu au avut bani pentru a trece de dificultatile generate de vremea din acest an. In registrul viticol avem 180.000 de hectare. Din ele, doar 105.000 sunt de vita nobila, restul se afla in proprietatea micilor producatori.

Dar tot ei sunt proprietarii altor 45.000 de hectare din totalul cultivat cu vita nobila", spune Basil Zarnoveanu. In opinia sa, producatorii au avut doua probleme anul acesta: pe de-o parte, ploile au ingreunat aplicarea tratamentelor in vii, pamantul a fost moale, si tractoarele nu au mai putut intra in proprietatile inundate.

Pe de alta parte, a existat si o problema financiara, multi producatori neavand bani pentru traatamentul viilor. „Cultura vitei-de-vie este astazi una dintre cele mai scumpe, intrucat presupune cheltuieli de circa 1.200-1.500 de euro/hectar, iar cele mai mari sume se duc pe tratamente impotriva bolilor.

Anul acesta vor avea struguri doar cei care au facut la timp mai multe tratamente", sustine presedintele ONIV.

Marii producatori, care au avut resurse financiare ceva mai consistente, au reusit sa depaseasca dificultatile acestui sezon. „Noi lucram stiintific si colaboram cu o firma foarte mare in privinta aplicarii tratamentelor cu pesticide. Oricate ploi ar fi, se mentine astfel gradul de sanatate al viei.

Am aplicat la timp tratamentele, iar starea fitosanitara a strugurilor este acum impecabila", ne-a declarat Ioan Buia, directorul complexului de vinificatie Jidvei.

La cererea asociatiilor din domeniu, ministrul de resort a reactionat. In perioada urmatoare, proprietarii de vita-de-vie nobila vor primi din partea statului un sprijin in valoare de 150 miliarde lei, pentru achizitionarea de substante de combatere a bolilor daunatoare aparute in acest an, ca urmare a conditiilor climatice nefavorabile.

„Ajutorul va fi acordat sub forma de bonuri valorice proprietarilor inscrisi in registrul plantatiilor viticole care fac dovada ca au efectuat lucrari de intretine a plantatiilor", a precizat Flaviu Nicolae Lazin, secretar de stat in MAPDR.

Sprijinul, care se ridica la 1,5 milioane lei/hectar, va fi alocat pentru detinatorii de vita nobila, acestia putand sa achizitioneze, cu ajutorul bonurilor, substante de combatere pentru aplicarea a doua tratamente pana la intrarea in repaus vegetativ a plantatiilor.

Pretul strugurilor creste

Criza prin care trec producatorii romani de vinuri nu va ramane fara efecte. Reprezentantul patronatului este de parere ca preturile vor creste mai mult la vinurile ieftine si mai putin sau aproape deloc la vinurile scumpe. „Noi credem ca preturile se vor mari, in medie, cu 25 la suta.

Din cauza productiei mici, la unele vinuri cresterile vor fi foarte mari, probabil mai mari de 30-35 la suta", estimeaza Virgil Mandru. Si directorul societatii Vinterra International sustine ca va exista o majorare a preturilor de vanzare a vinului. „Categoric va fi o crestere de pret determinata de lipsa vinului de pe piata, intrucat stocurile sunt reduse. Nu doar de vin.

Se vorbeste, in momentul de fata, de preturi destul de mari la struguri, care duc, mai departe, la un pret al vinului la producator de circa 1 euro/litru, ceea ce va afecta, cu siguranta, pretul oferit consumatorului final", sustine Nicolae David.

In acest moment, in piata se vorbeste despre preturi de 10.000 lei pe kilogramul de struguri albi, la producatori - dar nu se gasesc, cererea fiind mult mai mare decat oferta - si de 20.000 de lei la strugurii rosii. Dar nu inseamna ca acest pret va rezista. Daca luam un calcul un randament bun, de 0,60-0,65, calculele arata ca pretul unui litru va trece binisor de 30.000 de lei, la producator.

„Se duce spre un euro", explica directorul societatii Vinterra International. Si ceilalti reprezentanti ai industriei vad cresteri de preturi la vin in viitorul apropiat, dar procentele difera in functie de zona in care sunt localizati proprietarii plantatiilor de vita-de-vie.

Sunt multe societati care vinifica strugurii de pe piata, luati de la micii producatori, pe care-i ajuta in cursul anului cu substante folosite in tratarea viei si cu utilaje. „S-au semnat contracte intre acestia, pentru cumpararea de struguri, la preturi de 7.500-9.000 de lei/kg, care acum sunt in pericol.

Vazand ca nu mai sunt struguri, oamenii ar putea spune: nu mai tinem cont de contracte pentru ca anul acesta costurile au fost mai mari. Va dam struguri la pretul din contract doar pe contravaloarea substantelor imprumutate, pentru restul ne raportam la pretul pietei. Si preturile s-ar putea dubla. Fara indoiala, anul acesta producatorii de struguri vor cere pret mare pe produsele lor.

Va fi o piata a vanzatorului, nu a cumparatorului", este de parere Basil Zarnoveanu, presedintele ONIV.

Exportatorii, in pierdere

Daca pe piata interna scumpirea vinului este iminenta, ce vor face cumparatorii? Vor avea de ales, pentru ca exista vinuri ieftine produse peste granite, gata sa inunde rafturile magazinelor.

Ioan Namolosanu, prorector in cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara din Bucuresti, a declarat agentiei Rompres ca, in urma cresterii pretului vinului romanesc si pentru a acoperi cererea, piata ar putea fi invadata de vinuri din import.

„Din toamna s-ar putea sa ne trezim cu foarte multe vinuri de import, unele chiar mai ieftine decat vinurile romanesti, pentru a acoperi astfel cererea, iar acest lucru va pune si mai multa presiune asupra producatorilor autohtoni, care vor fi nevoiti sa fie si mai bine pregatiti pentru a face fata unei competitii extrem de dure", a precizat Ioan Namolosanu. Importatorii vor avea de castigat din acesta criza.

Exportatorii, in schimb, vor trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua o decizie. „E foarte greu sa spui cumparatorilor de afara ca la tine in tara s-au scumpit vinurile si tu maresti, la randul tau, pretul. Exportatorii vor trebui sa faca un efort si sa absoarba aceste cresteri ale pretului daca vor sa se mentina pe piata", spune Basil Zarnoveanu.

„Pe de alta parte, cine nu-si acopera costurile nu va mai putea vinde peste granite. Exportatorii sunt azi intr-o situatie extrem de sensibila", a conchis presedintele ONIV.