Contractele economice incheiate de fosta guvernare au ajuns subiect de bascalie politica. Traian Basescu scoate flacari de dincolo de Ocean, despre escrocheriile pe care le-ar fi facut PSD-ul, cand era la guvernare, nu mai departe de acum opt-noua luni.

Asta se intampla la New York de unde, sincer, ne-am fi asteptat sa primim mesaje cu un bogat continut de politica externa, diplomatie fina si axe ale raului sau ale binelui, ceva. Nici vorba! Si in tara, si in afara ei, presedintele are un azimut, care nu se modifica decat atunci cand presa ii devine mai antipatica, si anume Adrian Nastase.

Pe el il vizeaza ori de cate ori se exprima public, in cadru oficial sau la restaurantul sau preferat. A luptat atat de mult sa-l vada infrant si umilit, incat acum ii e teama sa nu-i subtilizeze cineva jucaria favorita - tachinarea, discreditarea si, daca s-ar putea, dizolvarea lui Adrian Nastase.

Nu are cum sa recunoasca, ar fi imposibil, decat poate in gand sau in cercuri foarte, foarte intime, dar impresia este ca Basescu e umbra lui Nastase si invers. Tot ce-a facut Nastase patru ani e daramat si demontat caramida cu caramida de Basescu. Tot ceea ce a promis Basescu in campanie e ridiculizat de Nastase - marele invins si nedreptatit, dupa cum se considera si acum.

Poate ca are dreptate, dar poate ca nu - ar spune cei din tabara lui Basescu. In fond, daca decaderea din functii a fost singura sansa pentru strivirea coruptiei din PSD si judecarea celor cocotati pe fotolii inalte si averi fabuloase, atunci pierderea alegerilor poate ca are scop curativ.

PSD-ul ori se va curata de lichele si hoti, ori va muri. O recunosc Adrian Nastase, Mircea Geoana, Ion Iliescu. Separat. Cand sunt impreuna - desi se intampla extrem de rar in aceasta formula - sunt prea preocupati de propriile sinergii ale faptelor si de cum sa-si croiasca un drum mai drept si neabatut spre inima electoraului PSD, derutat pana la confuzie.

Revenind la Traian Basescu, el nu are decat sa guste din plin toate aceste sageti otravite pe care si le trimit, chiar daca de multe ori in surdina, liderii PSD. Exact cazul Iorgovan mai lipsea pentru ca tabloul sa fie complet - peisaj politic schizofrenic.

Contracte ca Bechtel, EADS, Petrom-OMV nu sunt decat pretexte pentru ca cei doi baietandri politici - Adrian si Traian - sa se mai tavaleasca o data prin noroi.

N-au nici o grija: la televizor se deruleaza, seara de seara, clipuri publicitare ale companiilor care produc si distribuie detergenti, care jura ca mamicile nu vor mai avea nici o grija cu nesuferitele de pete de pe tricouri si spilhozeni.

Concluzia e una singura: conflictul deschis, veninos si tipic pentru balcanicii sangvini dintre Basescu si Nastase are o singura sansa sa se stinga. Sa se inventeze doua functii de presedinte, in care sa incapa amandoi. Si nici atunci nu suntem singuri ca s-ar anestezia antipatia dintre ei, dar macar ar discuta de pe pozitii egale.

Altfel, mi-e tema ca vor conduce tara pe rand, cate un cincinal, pana ies la pensie, iar cat timp unul va fi la putere, celalalt ii va darama toate castelele - de nisip sau ciment - si invers.