Pierderea statutului de presedinte al Camerei Deputatilor ar clatina puternic pozitia lui Adrian Nastase in PSD, afirma analistii politici Cristian Preda si Alina Mungiu Pippidi. „Inlaturarea lui Adrian Nastase de la conducerea Camerei Deputatilor ar fi semnul final si clar al infrangerii sale in campania prezidentiala.

El s-a agatat cu disperare de pozitia de sef al Camerei, vrand sa lase impresia ca in 2004, in cursa pentru Cotroceni, n-a pierdut atat de mult. Revocarea sa ar fi, de fapt, sfarsitul campaniei electorale din 2004. Si, in mod evident, acest lucru ar influenta si pozitia sa in partid", a afirmat Cristian Preda.

El a adaugat ca, „in acest moment, raporturile de forte din interiorul PSD nu sunt clarificate. „Pozitia lui Nastase de sef al Camerei este unul dintre lucrurile care complica stabilitatea unui raport de forte in partid".

Presedintele Societatii Academice Romane (SAR), Alina Mungiu Pippidi, ne-a declarat, la randul sau, ca „pozitia lui Nastase in PSD ar fi grav zdruncinata". „El se foloseste acum de functia de presedinte al Camerei inclusiv pentru a se apara de anumite actiuni ale Parchetului, cum ar fi cea din scandalul stenogramelor", a afirmat presedintele SAR.

Ea considera ca, in contextul actual, pozitia de la Camera a lui Nastase „devine foarte puternica". „In acest moment, functia de presedinte al Camerei este cea mai importanta functie publica a PSD", a explicat Mungiu-Pippidi.

Ce mai pierde Nastase

Prin debarcarea din fruntea Camerei Deputatilor, Adrian Nastase ar pierde si privilegiile oferite de aceasta inalta demnitate. Potrivit secretarului general interimar al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu, presedintele acestei institutii are in subordine un aparat de lucru format din 15 persoane.

In plus, ca sef al Camerei, Nastase are la dispozitie anual un fond de un miliard de lei, minute nelimitate de convorbiri la telefonul mobil, precum si un parc auto din care poate alege cu ce fel de masina doreste sa se deplaseze.

Oamenii lui Nastase au masurat: e cel mai bun premier de dupa Revolutie

Intre timp, Adrian Nastase este prezentat mai mult decat favorabil intr-un sondaj realizat de Grupul de Studii Sociale 2000 - condus de Dan Andronic, care este consilierul sau. Potrivit sondajului, Nastase ar fi considerat de majoritatea repondentilor (24,52%) cel mai bun premier al Romaniei de dupa 1989, fiind urmat de Theodor Stolojan (18,24%) si Mugur Isarescu (10,42%).

De asemenea, studiul indica faptul ca 54% din romani nu sunt de acord cu schimbarea lui Nastase din functia de sef al Camerei, in timp ce doar 44,3% ar aproba un astfel de demers. In ceea ce priveste eventuala revocare a lui Nicolae Vacaroiu de la presedintia Camerei, situatia este mai echilibrata: 51,02% sunt de acord cu aceasta initiativa, in timp ce 48,98% o dezaproba.

De mentionat insa ca, in sondajul GSS, Adrian Nastase se afla mult in urma lui Traian Basescu in ceea ce priveste intentiile de vot ale romanilor: 49,46% - Basescu, fata de 26% - Nastase.