Dupa ce OMV a demonstrat ca are la degetul mic preturile la benzina din Romania, majorandu-le cu peste 20% de la inceputul anului, privatizarea Petrom a fost luata la puricat de presedintele Traian Basescu.

Acesta avertizeaza ca ar putea sa dea publicitatii continutul contractului de privatizare. Adrian Nastase, fostul premier, se apara invocand confidentialitatea din jurul clauzelor din contractul de privatizare.

Conditiile privatizarii, la secret

Proaspat intors din Statele Unite, Traian Basescu nu exclude posibilitatea de a face public contractul de privatizare a Petrom. „In Romania, desi se extrage o cantitate de petrol care-i permite sa-si acopere nevoile interne - consum de benzina si motorina -, prin concesionarea exploatarii resursei de titei s-a creat o dependenta de costul international al barilului", a spus Traian Basescu.

El a precizat ca „o eventuala criza energetica sau o eventuala crestere exploziva a pretului titeiului nu ar trebui sa ne puna in situatia de a fi in colt, in conditiile in care Romania dispune de resurse de titei pentru a-si acoperi nevoile interne".

Basescu a cerut si a primit de la Ministerul Economiei si Comertului contractul de privatizare a Petrom, care va fi analizat de experti in perioada urmatoare.

Pe de alta parte, fostul premier Adrian Nastase afirma ca nu are nimic impotriva intentiei presedintelui de a face public contractul de privatizare a Petrom.

„O singura problema ar putea sa apara: daca acest contract contine clauze de confidentialitate. Eu nu stiu daca contine, pentru ca nu m-am ocupat direct niciodata de negocierea lui", sustine Nastase.

Clauze secrete

> Ce drepturi are OMV asupra resurselor de petrol romanesc?

> La ce cost extrage titeiul si cat plateste statului? Ne poate face sa platim oricat pe petrolul romanesc?

> Ce facilitati fiscale a primit OMV?

> La ce despagubiri pentru OMV s-a angajat statul in caz de accidente de mediu sau de inchidere a exploatarilor nerentabile?

> Cum vor fi facute disponibilizarile? S-a angajat statul sa suporte o parte din partile compensatorii?

> Ce despagubiri trebuie sa plateasca statul roman grupului OMV in cazul in care modifica unele clauze din contract?

Teodora Trandafir, Laura Gafencu, Oana Dobre