Virusul care provoaca gripa aviara ar putea in viitor sa se transmita de la om la om, avertizeaza Lee Jong-Wook, presedintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Virusul H5N1 - raspunzator pentru gripa aviara - este mortal, dar nu este contagios la oameni pana in prezent.

Pasarile, sursa virusului

Gripa aviara este o boala infectioasa a pasarilor, cauzata de tulpinile de tip A ale virusului gripal. Boala a fost identificata pentru prima oara in Italia, cu peste 100 de ani in urma. Infectia produce un spectru larg de simptome la pasari, variind de la o forma usoara la una foarte contagioasa si fatala in scurt timp, ducand la epidemii severe.

Forma cea mai cunoscuta se caracterizeaza prin debut brusc si moarte rapida. Pana in prezent, toate izbucnirile cu forma grava au fost cauzate de virusurile gripale de tip A, cu subtipurile H5 si H7. Pasarile migratoare de apa - in mod special ratele salbatice - sunt rezervorul natural al virusurilor gripale aviare si sunt cele mai rezistente la infectie.

Pasarile de curte (pui si curcani) sunt in mod specific susceptibile la epidemiile de gripa mortale. Contactul direct sau indirect al pasarilor domestice cu pasarile de apa salbatice migratoare a fost cauza frecventa a epidemiilor. Virusurile gripei aviare pot fi transmise de la o ferma la alta prin echipament, vehicule, hrana, custi sau imbracaminte. In absenta masurilor de control, epidemiile pot dura ani de zile.

Doar o banuiala: transfer pe cale aeriana

Tendinta virusurilor gripale de a suferi schimbari antigenice frecvente si permanente necesita monitorizarea constanta a situatiei gripale globale si schimbarea anuala a compozitiei vaccinurilor. Virusurile gripale de tip A, cu subtipuri de la diverse specii, pot sa transfere material genetic si sa se uneasca. Rezulta un nou subtip diferit, pentru care nu exista imunitate.

Pentru a se intampla acest lucru, noul subtip trebuie sa aiba gene de la virusurile gripale umane, care sa-l faca transmisibil de la o persoana la alta. "Se banuieste ca virusul gripal aviar se transmite la om pe cale respiratorie. In Romania nu exista insa nici un caz de gripa aviara la pasari. Expertii OMS, aflati la Bucuresti, nu considera ca Romania s-ar afla intr-un pericol iminent.

In cursul saptamanii viitoare se va finaliza planul national de pandemie, inclusiv al celei aviare", a declarat Mircea Popa.

Totusi, reprezentantii OMS au recomandat Romaniei masuri de siguranta privind supravegherea si monitorizarea pasarilor domestice si salbatice. De curand, Ministerul Sanatatii a transmis Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor o serie de masuri preventive.

In document se specifica faptul ca, desi Romania se afla pe un culoar de migrare a pasarilor salbatice de apa din nordul continentului, existand chiar o zona cu risc pentru izbucnirea epidemiei (Delta Dunarii), pericolul de aparitie a unor focare de gripa aviara este scazut.

Inca nu exista vaccin

In mod normal, virusurile gripei aviare nu afecteaza alte specii decat pasarile si porcii. Prima infectie a indivizilor umani cu un virus al gripei aviare s-a produs in Hong Kong in 1997, cauzand o boala respiratorie care a ucis sase din cei 18 bolnavi. Ancheta a dovedit ca sursa infectiei umane a fost contactul strans cu pasari de curte vii infectate.

Astfel, virusul a trecut direct de la pasari la oameni. Distrugerea rapida a celor 1,5 milioane de pasari a evitat o pandemie. Un alt eveniment a fost in 2003, cand o epidemie de gripa aviara in Hong Kong a cauzat doua imbolnaviri si un deces la o familie care a calatorit in sudul Chinei.

De asemenea, in 2003, in Olanda un medic veterinar a decedat si s-au produs imbolnaviri usoare la 83 de persoane. In Vietnam au avut loc, in 2004, teste care au confirmat prezenta virusurilor aviare la oameni. Boala la om se manifesta prin febra, tuse, dureri in gat si, in cazuri grave, pneumonie virala.

Expertii OMS sunt de acord ca o pandemie de gripa este inevitabila. Pana acum, 57 de persoane au fost ucise de gripa aviara numai in Asia. In prezent, nu exista un vaccin. Ultimele cazuri de imbolnaviri la pasari confirmate au fost in Kazahstan si in anumite parti din Rusia.