De la sfarsitul saptamanii trecute s-a dat liber la vanatoare in Delta Dunarii. Nici chiar pe vremea lui Adrian Nastase, cunoscut pentru pasiunea sa pentru vanatoare, sezonul nu incepea atat de devreme.

De cateva zile, in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD) se aud impuscaturi la tot pasul. Nu este vorba de vreun conflict cu Ucraina, pe tema controversatului canal Bistroe sau din cauza neintelegerilor privind delimitarea platoului continental.

Pur si simplu, autoritatile specializate in protectia mediului de la Bucuresti si Tulcea au gasit de cuviinta sa dea unda verde sezonului de vanatoare in Delta Dunarii, care s-a si inaugurat oficial la data de 15 septembrie. Potrivit specialistilor, aceasta este una dintre cele mai periculoase masuri care s-au luat pana acum in aceasta Rezervatie, iar implicatiile ar putea fi multiple.

CUIBARIT TARZIU. Din cauza inundatiilor care au lovit in acest an intreaga Europa, apele au fost extrem de crescute in Delta Dunarii atat in lunile de primavara, cat mai ales in cele de vara. Dincolo de impactul economic si de pagubele pe care le-au provocat, apele crescute au avut o puternica influenta si la nivel ecologic.

Astfel, alaturi de pescari si de ceilalti locuitori ai satelor din Delta, au avut foarte mult de suferit din cauza debitelor crescute si cele peste 30 de ecosisteme din Rezervatie. Iar in ceea ce priveste biodiversitatea, principalele "victime" ale apelor au fost pasarile si in special cele de talie mica.

Umflarea apelor, curentii puternici si cantitatile mari de aluviuni transportate de bratele Dunarii au impiedicat vietuitoarele sa cuibareasca in perioada normala, adica in lunile iunie si iulie. Ouale fiind depuse cu intarzieri mari, uneori chiar de doua luni, puii au iesit si ei foarte tarziu.

Toate aceste decalaje au facut ca, la ora actuala, in Rezervatie sa se gaseasca mii de pasari, din cele mai diverse specii, care se afla in faza in care isi invata puii sa se hraneasca singuri, sa inoate sau sa zboare.

In aceasta situatie mai mult decat sensibila pentru echilibrul ecologic al Rezervatiei, ca si pentru efectivele de pasari, autoritatile romane iau una dintre cele mai controversate masuri: dau liber la vanatoare. Evident, pasarile cu pui sunt victime sigure pentru gloantele vanatorilor.

RECOMANDARILE SPECIALISTILOR. Decizia contravine in mod flagrant recomandarilor specialistilor Institutului National de Cercetare-Dezvolare "Delta Dunarii" de la Tulcea. Trebuie spus ca nu este prima data cand studiile si recomandarilor acestora sunt pur si simplu ignorate de autoritati, oficialii netinand cont in nici un fel de ele si luand decizii care le contrazic flagrant. Ultima isprava de acest fel dateaza de saptamana trecuta.

Institutul a elaborat, ca in fiecare an, un "Studiu de evaluare a resurselor cinegetice din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii pentru fundamentarea masurilor de valorificare durabila pentru sezonul de vanatoare 2005-2006", pe care l-au trimis Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Dincolo de limbajul de lemn din denumire, documentul e doldora de informatii si date culese despre evolutia populatiilor de pasari si de animale salbatice din Rezervatie in acest an si contine recomandari despre cum ar trebui sa arate sezonul de vanatoare din finalul acestui an si inceputul lui 2006.

Specialistii de la institut in-tentioneaza sa propuna interzicerea pentru trei ani a vanatorii in Delta Dunarii si oprirea vanatorilor straini, insa pana atunci vorbesc despre protejarea speciilor grav afectate.

"Propunem deschiderea sezonului de vanatoare 2005-2006 pe data de 1 noiembrie, in principal din cauza intarzierii proceselor de cuibarire si naparlirii, cu un decalaj de circa doua luni", se arata in studiu. Cu alte cuvinte, este vorba despre o decalare cu doua saptamani fata de 15 octombrie, data in jurul careia s-a inceput vanatoarea in ultimii ani.

INCALCARI. Desi atentionate in legatura cu probleme de ordin ecologic, autoritatilor putin le-a pasat de acestea si au decis deschiderea sezonului de vanatoare cu o luna si jumatate mai devreme decat termenul recomandat de specialisti.

Trebuie spus ca acesta reprezinta un fapt fara precedent si ca nici chiar pe vremea in care prim-ministru era Adrian Nastase – cunoscut pentru pasiunea sa pentru vanatoare – nu s-a petrecut un asemenea lucru. Imediat dupa deschiderea sezonului, Delta s-a umplut de vanatori, martori oculari povestind ca in multe zone se trage ca in timpul unui razboi.

Potrivit specialistilor, consecintele negative la nivel ecologic sunt greu de estimat deocamdata si spera ca autoritatile vor reveni asupra deciziei si vor suspenda ordinul de vanatoare. Contactat telefonic pentru a justifica ordinul pe care l-a semnat, Paul Cononov, guvernatorul-gunoier, nu a fost de gasit, neraspunzand la telefon.

PROHIBITIE

"Solicitam interzicerea activitatii de vanatoare extinse asupra tuturor speciilor de pasari si mamifere pe o durata de minimum 3 ani pe toate fondurile de vanatoare din RBDD, incepand din sezonul 2006-2007"

FARA STRAINI

"Solicitam interzicerea activitatii de vanatoare exercitate de catre vanatorii straini in RBDD, incepand din sezonul 2005-2006"

PROTECTIE

"Solicitam oprirea de la recoltare a mai multor specii de pasari si mamifere afectate de factorii naturali si antropici si/sau protejate de conventii internationale pentru sezonul de vanatoare 2005-2006"

RECOMANDARE

"Propunem deschiderea sezonului de vanatoare 2005-2006 pe data de 1 noiembrie, in principal din cauza intarzierii proceselor de cuibarire si naparlirii, cu un decalaj de circa doua luni"

Studiu de evaluare a resurselor cinegetice din RBDD