Coreea de Nord este de acord sa renunte la toate armele si programele nucleare! S-a ajuns la acest rezultat dupa doi ani de negocieri tensionate. Exista, desigur si un pret. Coreea de Sud, Statele Unite, Japonia, Rusia si China s-au angajat sa trimita statului asiatic petrol, energie, dar si sa incerce sa-si normalizeze relatiile diplomatice cu Phenianul.

Cea de-a patra runda de negocieri in 6, care s-a desfasurat la Beijing, a inregistrat cel mai mare succes din ultimii doi ani. Declaratia comuna adoptata astazi stipuleaza ca Phenianul va renunta la programele nucleare. Mai mult, Coreea de Nord va adera din nou la Tratatul de neproliferare nucleara.

Intelegerea prevede ca statul asiatic sa aiba dreptul sa dezvolte un program nuclear in scopuri civile, daca Phenianul va castiga increderea comunitatii internationale. Totodata, Coreea de Nord si Statele Unite au promis sa-si respecte mutual suveranitatea, sa coexiste pasnic si sa se angajeze progresiv spre normalizarea relatiilor. Noi negocieri vor avea loc la inceputul lui noiembrie.

Cele trei runde anterioare nu au reusit sa solutioneze criza, care s-a declansat in 2002, cand Statele Unite au acuzat regimul comunist de la Phenian ca incearca sa dezvolte programe nucleare cu scopuri militare.