Pretul la gaze nu va creste de la 1 octombrie. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale a hotarat ca nu va avea loc nici o majorare pana la sfarsitul anului. La consumatorii care au platit abonament in perioada 1 aprilie-10 iunie preturile vor scadea chiar, cu 100 pana la 160 lei vechi pe metru cub.

In consecinta, pretul unui metru cub de gaz va fi mai mic cu pana la 2,4 la suta in lunile octombrie, noiembrie si decembrie. Reducerea a fost posibila datorita sistemelor de tarifare diferite, cu abonament, respectiv fara abonament.

Desi pretul gazelor va creste din luna octombrie a anului de la 105 la 110 dolari pe mia de metrii cubi autoritatile spun ca majorarea va fi atenuata de factori precum: scaderea cursului valutar si a costului mediu de transport. Un alt argument este ca diferenta dintre importuri si exporturi incepe sa se echilibreze. Introducerea abonamentului in primavara a stirnit un adevarat scandal.

Romanii au iesit atunci in strada, nemultumiti de faptul ca vor plati facturi uriase chiar daca nu cunsumau foarte mult gaz metan. In urma protestelor, dupa trei luni, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale a luat decizia sa revina la vechiul sistem de tarifare, cel fara abonament.