Indemnizatia de somaj ar putea fi calculata in functie de salariul pe care l-a avut fostul angajat si de contributiile la stat platite de angajator.

Asa prevede un proiect al ministerului Muncii care are in vedere ca la ajutorul de somaj, acum egal pentru toata lumea, adica 75 % din salariul minim pe economie, sa se adauge si un anumit procent din media salariului din ultimul an al persoanei care intra in somaj.

Astfel, persoanele care au cotizat numai un an vor primi 75 la suta din salariul de baza minim brut pe economie. Procentul creste proportional cu vechimea in munca a personei care solicita ajutorul. Cotele procentuale sunt diferite in functie de durata stagiului de cotizare a fiecarei persoane

Potrivit ministrului muncii, Gheorghe Barbu, un proiect de ordonanta privind modalitatea de calculare a indemnizatiei va aparea in curand pe site-ul ministerului.

Ajutorul de somaj este acum de 2 milioane 325 de mii de lei vechi.

Ministerul Muncii mai are in vedere stimularea absolventilor de invatamant pentru a-si gasi un loc de munca si acordarea unor stimulente pentru persoanele de peste 45 de ani sau care angajeaza persoane peste aceasta varsta.