Cetatenii romani care ies din tara vor avea nevoie sa prezinte mai putini bani la granita. Este un proiect al ministrului de interne, Vasile Blaga, care urmareste micsorarea sumei pe care trebuie sa o detina romanii la iesirea din tara.

Astfel, fiecare cetatean trebuie sa aiba 150 de euro pentru transport pina in tara de destinatie si intoarcere in Romania si o suma de 20 de euro pentru fiecare zi de sedere declarata in cazul calatoriei in fostele state socialiste sau 30 de euro pentru fiecare zi de sedere in statele din Uniunea europeana.

De asemenea, persoanele care calatoresc in afara spatiului Romaniei trebuie sa prezinte scopul si a conditiilor sederii cu urmatoarele documente: in cazul calatoriilor in scop profesional, un certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului din Romania care sa ateste calitatea de comerciant sau o invitatie din partea unei firme sau autoritati la intruniri sau manifestari in scop de afaceri.

Pentru calatorii in scop turistic sau particular cetatenii au nevoie de confirmarea rezervarii de servicii turistice de la structurile de primire din strainatate si de voucher-ul eliberat de o agentie de turism licentiata potrivit legii.

Copiii sub 14 ani, inscrisi in pasaportul parintilor, nu vor prezenta nici un fel de act. Romanii care merg la munca in strainatate trebuie sa prezinte doar angajament de munca in strainatate

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga a supus, luni,

dezbaterii publice proiectul ale carui prevederi vor intra in vigoare, probabil, la 1 octombrie anul acesta.