Ploile care vin ar putea produce din nou pagube mari. Ca si in primavara, 23 de judete au fost avertizate. Dar acum digurile nu mai sint la locul lor. Autoritatile par resemnate cu ideea unui numar rezonabil de morti.

Calin Popescu Tariceanu a renuntat la anticipate pentru a se lupta cu efectele inundatiilor. Acesta declara recent ca lucrarile trebuiau sa fie gata in proportie de 60%, dar repararea digurilor a fost realizata in proportie de maximum 40%. Problema este ca vin ploile de toamna, iar ritmul lucrarilor va fi serios incetinit.

„Daca vin ploi torentiale, nu stiu ce vom face"

Cel mai prost stau judetele cu cel mai ridicat pericol de producere de noi inundatii. „In Timis, procesul este finalizat in proportie de 25-30%. Daca vor veni din nou ploi torentiale nu stiu ce vom face", spune Ovidiu Draganescu, prefectul judetului Timis.

Iar potrivit directorului Directiei Apelor Banat, Mihnea Stanca, „la cele doua brese de pe Timis, care au provocat inundatiile din primavara, lucrarile sint gata in proportie de 28%. Exista lucrari provizorii care pot rezista la o viitura medie. Daca ploua ca atunci (n. red. - ca in primavara) sigur ca exista riscul unor noi inundatii", ne-a declarat Stanca. Termenul limita pentru finalizarea amenajarilor distruse este 20 noiembrie.

Nici celelalte judete afectate de inundatii nu stau mai bine. In Galati, comuna Ivanesti, nici la ora actuala autoritatile nu au reusit sa astupe sparturile din diguri. In aceasta situatie se afla si digurile din comunele Tudor Vladimirescu, Serbanesti, Liesti, Branistea si Fundeni.

„Daca ploua torential, vom avea probleme"

Potrivit autoritatilor, banii putini si procedura legala sint motivele pentru care s-a intirziat refacerea lucrarilor hidrotehnice si de infrastructura. „Am primit 129 de miliarde de lei. Este putin fata de valoarea pagubelor inregistrate in Mehedinti. La aproape toate lucrarile ne-am apucat de treaba. Insa toate lucrarile au fost luate prin procedura legala, care dureaza destul de mult.

Daca va ploua torential, intr-adevar, vom avea probleme mari", spune Constantin Saceanu, subprefectul judetului Mehedinti.

De aceeasi parere este si subprefectul judetului Alba, Negrut Cle-ment: „Lucram la toate apararile care au fost afectate. Numai ca de fiecare data cind eram aproape gata au venit noi ploi care au luat totul".

Natura este de vina

Autoritatile centrale cred ca natura este de vina. „Avind in vedere ca unii erau in functie de citeva luni si natura ploilor inregistrate, in acest an, autoritatile teritoriale si-au facut destul de bine treaba". •

Responsabili cu inundatiile

Tariceanu Calin a renuntat la anticipate tocmai pentru a elimina efectele inundatiilor. Dar, cu rezultate modeste.

Blaga Vasile , ministru al Administratiei, este si seful comandamentului national pentru situatii de urgenta. Acesta admite ca situatia lucrarilor de refacere e precara, dar da vina pe ministrul Mediului: „Sulfina Barbu raspunde de refacerea digurilor".

Barbu Sulfina, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor – s-a deplasat in repetate rinduri la locul inundatiilor. A reusit sa refaca doar 25-40% din diguri.

Pana Aurel, fost director al Apelor Romane, a criticat atribuirea „clientelara"a lucrarilor hidrotehnice facute de PSD. Acum, el sustine ca lucrarile sint intir-ziate pentru ca s-au facut licitatii. A fost remaniat.