Europa a intampinat rezultatele alegerilor din Germania cu deruta si confuzie. Partenerilor europeni le vine greu sa creada ca pe cel mai important contributor la bugetul Uniunii Europene il asteapta o perioada de instabilitate si framantari interne.

Scenariul unei Germanii competitive, dinamice si stabile de care Europa are nevoie pare sa se fi indepartat inca putin dupa rezultatul alegerilor anticipate de duminica.

In conditiile in care formula traditionala a unui guvern format de un partid mare si unul mai mic nu mai poate fi aplicata, germanii se pregatesc sufleteste pentru o perioada de tratative, negocieri, discutii si declaratii care mai de care, care vor dura cel putin cateva saptamani. "Fara o Germanie dinamica, Europa nu se poate redresa.

In numele Comisiei Europene, le cer insistent liderilor germani sa gaseasca o solutie stabila, cat mai curand posibil", a avertizat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dand glas temerilor europene.

ESEC. Configuratia viitorului parlament german a dat peste cap toate estimarile facute inainte de vot. Conservatorii din Coalitia CDU/CSU, condusa de Angela Merkel ii devanseaza cu doar trei locuri pe social-democratii cancelarului Gerhard Schröder.

Astfel, crestin-democratii detin 225 de mandate in Bundestag, in timp ce SPD va avea 222 de locuri, Partidul Liberal (FDP) – 61 de locuri, Partidul Stangii – 54, iar Verzii – 51, in conditiile in care majoritatea absoluta este de 307 voturi.

Ca numar de voturi, CDU/ CSU a obtinut 35,2% din sufragii, fata de 38,5% in 2002. "Acest rezultat este un dezastru pentru Coalitia conservatoare si pentru candidatul sau la functia de cancelar.

Faptul ca CDU nu a putut sa apere rezultatul obtinut in 2002, demonstreaza neincrederea cetatenilor fata de programul acestui partid si fata de presedintele Angela Merkel", apreciaza cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Social-democratii au 34,3% din voturi, fata de 38,5% din voturi in urma cu doi ani. Singura sansa a conservatorilor de a ajunge la putere este sa guverneze in tandem cu social-democratii. Este un scenariu care nu le convine deloc, mai ales ca Schröder a spus clar ca o astfel de Coalitie nu va exista cu Angela Merkel cancelar.

In disperare de cauza, conservatorii se straduiesc sa-i atraga de partea lor pe ecologisti, aliatii la guvernare ai actualului cancelar.

ESTIMARI

"Angela Merkel va trebui sa se bata pentru pretentiile sale. Numerosi membri ai partidului sau vor incerca s-o transforme in tap ispasitor"

Die Welt"

REZISTENTA

"SPD si Schröder au rezistat mai bine decat se preconiza. Surprinzatoare a fost contraperformanta lui Merkel si a CDU"

Jack Lang

fost ministru socialist francez

SENTINTA

"Faptul ca rezultatul lui Merkel este mai slab decat cel al lui Edmund Stoiber, din 2002, este mai mult decat o umilire

Financial Times

REFORME

Oamenii de afaceri germani sustin ca reformele trebuie sa continue pentru a revigora economia afectata de un ritm scazut de dezvoltare si de somajul ridicat.

Ingrijorarea investitorilor in legatura cu pericolul ca un eventual blocaj politic sa determine oprirea reformelor in Germania a avut ieri o influenta negativa asupra cursului euro si a determinat deprecierea bursei germane de valori mobiliare cu 2%. Recesiunea economica cu care se confrunta Germania poate afecta si investitiile straine ale acestei tari.

In Romania, companiile germane au investit recent sume mari prin EON (in domeniul energiei electrice) si Continental, care a deschis o fabrica de anvelope impreuna cu Pirelli. Cea mai mare banca germana, Deutsche Bank, si-a anuntat interesul de a achizitiona Banca Comerciala Romana.

In perioada octombrie 2001-iunie 2005, investitiile germane cu impact semnificativ in economia romaneasca au depasit 227 de milioane de dolari, reprezentand 5,51% din totalul investitiilor straine. Sunt considerate investitii cu impact semnificativ acelea a caror valoare depaseste un milion de dolari.