Vizibil iritat de declaratiile lui Traian Basescu referitoare la o posibila modificare a Constitutiei, premierul Tariceanu l-a amenintat pe presedinte cu "republica parlamentara". Ideea care pare sa se bucure de popularitate in randul multor liberali, deranjati de desele interventii ale Cotrocenilor in viata politica.

Interesant este ca si PSD-ul bate moneda, in ultima vreme, exact pe aceeasi tema: presedintele sa fie ales de Parlament si sa aiba un rol strict decorativ. Stranie empatie intre doua formatiuni politice pe care, teoretic, totul le desparte.

Liderii liberali par sa fi uitat complet ca, daca Romania era o republica parlamentara, ei nu s-ar fi aflat astazi la putere. Ca Traian Basescu i-a tras pe toti dupa el, impunandu-i aproape cu forta, pe ultima suta de milimetri. In 2004, Alianta DA a pierdut alegerile. Basescu le-a castigat.

Iata de ce panseurile lui Tariceanu cu privire la republica parlamentara sunt stupefiante. De ce ar dori Alianta DA sa-si sacrifice de buna-voie motorul electoral? Ani de zile, opozitia democratica s-a vaicarit ca nu are un lider charismatic de anvergura lui Ion Iliescu. Acum situatia s-a inversat.

Iliescu a iesit din prim-planul scenei politice si pesedistii sunt cei care au ramas complet descoperiti la capitolul personaje "cu priza la popor". Geoana, Nastase & co au toate motivele sa viseze la un sistem fara alegeri prezidentiale, intrucat este limpede ca ei nu au nici o sansa intr-o confruntare electorala directa. Din partea PNL-ului, insa, o asemenea initiativa este de neinteles.

Preocupati sa evite cu orice pret anticipatele, unii lideri liberali par sa uite ca, mai devreme sau mai tarziu, vor fi oricum nevoiti sa treaca din nou testul urnelor. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, daca maine ar avea loc alegeri, PNL ar obtine mai putin de jumatate din sufragiile pe care le-ar castiga PD-ul. Ceea ce spune multe despre popularitatea actualei linii politice liberale.

Se pare, insa, ca popularitatea nu este o miza in cadrul acestui partid, care isi permite sa-si marginalizeze politicianul cu cea mai buna imagine publica, pe fostul ministru al Culturii, Mona Musca.

Ciudat cum tocmai personajele care se bucura de cea mai mare incredere din partea electoratului au devenit, brusc, incomode. Echipa care a dominat campania din 2004 - Basescu, Musca, Boc - ii deranjeaza astazi pe multi dintre partenerii de coalitie. Care ar dori sa fie lasati sa-si faca linistiti mendrele si sa se bucure de puterea pe care au primit-o pe tava de la presedinte. De la acelasi presedinte pe care acum il contesta.

Traian Basescu contraataca, pledand pentru introducerea votului uninominal. Nu doar pentru a demonstra inca o data, in cadrul unui referendum, ca popularitatea sa este zdrobitoare. Ci si pentru ca un astfel de sistem electoral ar evita, pe viitor, exact ceea ce se intampla azi: unii castiga alegerile, altii vor sa faca jocurile.

Ideea votului uninominal nu este o noutate. Dupa iesirea la rampa a lui Basescu, PSD-ul si conservatorii lui Voiculescu (fostul PUR) s-au inghesuit sa declare ca initiativa le apartine, de fapt, lor. Ca ei ai propus primii aceasta solutie pentru "purificarea clasei politice". De ce n-au pus-o in practica atunci cand se aflau la guvernare? Nu mai are importanta.

Interesant va fi de vazut ce motive vor gasi politicienii nostri pentru a bloca acum acest proiect. Fiindca, in mod clar, alegerile uninominale i-ar nenoroci pe multi dintre ei.

Cati dintre parlamentari si-ar mai pastra locul caldut (cumparat uneori pe bani grei "cotizati" la partid) daca cetatenii ar vota oameni, si nu liste? Unde s-ar duce semi-analfabetii care dorm de ani de zile in aula Senatului? Sau sutele de deputati de care n-a auzit nimeni niciodata? Si unde s-ar refugia arhi-compromisii, traseistii si infractorii in nevoie disperata de imunitate? Pentru toti

acestia, introducerea votulului uninominal ar fi o catastrofa. Iar referendumul promis de Basescu i-ar pune in fata unei alegeri cumplite: fie sa-si dea arama pe fata si sa-si recunoasca ipocrizia, fie sa-si taie singuri craca de sub picioare. Iata de ce initiativa presedintelui a produs atata panica. Reactiile nu au intarziat.

Basescu a fost acuzat ca vrea sa submineze Legislativul, ca are apucaturi dictatoriale care pun in primejdie democratia insasi. Din partea opozitiei, astfel de ditirambe sunt firesti. Uimitor este, insa, ca aceeasi retorica a fost preluata de unii membri ai coalitiei de la guvernare.

"Nu umbla la Constitutie, ca s-ar putea sa-ti pierzi si prerogativele pe care le mai ai", pare sa-l ameninte Tariceanu pe presedinte. Perdantul este, insa, premierul. O demonstreaza toate sondajele de opinie. Cat despre ideea de republica parlamentara, peste 90 la suta dintre romani o respingeau in 2002.

Este greu de crezut ca, pe aceasta tema, optiunile populatiei s-ar fi schimbat, intre timp, semnificativ. Tariceanu bluffeaza. Iar Basescu o stie.