Presa europeana de ieri comenta la unison "meciul nul" dintre Gerhard Schroder si Angela Merkel la legislativele de duminica, ceea ce a generat o Germanie "neguvernabila" iar in Uniunea Europeana pericolul "imobilismului".

Cotidianul francez Le Figaro aprecia ca "politica europeana, in pana dupa NU-ul la referendumul din Franta, risca sa fie mai paralizata ca niciodata".

"Europa are de ce sa fie nelinistita de aceasta Germanie slabita si in dubiu", scria cotidianul elvetian Le Temps, care evoca "un vecin intrand in criza politica", in timp ce Le Soir din Belgia sublinia "confuzia totala" ce domneste la Berlin, iar Stampa italiana, caracterul "neguvernabil" al tarii.

La randul sau, Corriere della Sera explica: "Ceea ce nu dorea nici un partid german si de care se temeau toate guvernele europene s-a produs - frica dubla, generata de declinul economic, dar si de pierderea statului social, a castigat in Germania".

"Perspectiva a patru ani de batut pasul pe loc in prima putere a UE nu va fi buna nici pentru Germania, nici pentru Europa, nici pentru relatiile atlantice", scria presa ceha.

Temerile presei europene s-au manifestat in special in domeniul economic, britanicul Daily Telegraph sustinand ca "cea mai mare tara a Europei avea ocazia sa dea un exemplu norocos unui continent ramolit". Dar a preferat sa mizeze pe securitate si a respins scadenta reformelor, in timp ce Times constata ca "falsa victorie a dnei Thatcher a Germaniei (dna Merkel) provoaca haos in Europa".

In Olanda, presa releva "imobilitatea, in locul claritatii in prima economie a Europei".

Numai presa turca respira usurata, linistita de rezultatul slab inregistrat de Angela Merkel, stiut fiind ca liderul crestin-democrat este un oponent indarjit al aderarii Turciei la UE. "Chiar daca va veni la putere, ea va trebui sa se ocupe intai de problemele interne presante si nu va incerca blocarea lansarii negocierilor de aderare la 3 octombrie".

Bild, ziarul german cel mai citit din Germania, descria, sub titlul "Razboiul pentru cancelarie", lupta dintre "un invingator trist" - Merkel - si un "invins zambitor" care a ridicat degetele in semn de victorie - Schroder.

Numeroase publicatii comentau faptul ca Merkel, "Femeia din Est", a castigat si totusi a pierdut, pentru ca, urmare a rezultatelor slabe ale CDU-CSU, viitorul personal al lui Merkel este nesigur, unii membri ai partidului dorind sa o transforme in "tap ispasitor".

E nevoie rapid de un guvern stabil

La Bruxelles, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, afirma ieri ca Europa are nevoie de o Germanie dinamica pentru a se redresa, cerandu-le liderilor germani sa formeze cat mai repede un guvern stabil.

Iar la Madrid, seful guvernului socialist spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, estima la randul sau ca rezultatul alegerilor din Germania constituie "un esec" pentru dreapta germana. Comentand "perioada de expectativa" care se deschide in Germania, Zapatero si-a exprimat speranta ca viitorul guvern "va fi in orice caz angajat in favoarea apararii UE si a mersului sau inainte".

Franta doreste ca negocierile dintre partidele din Germania, in vederea unei coalitii, "sa aiba loc cat mai rapid posibil", declara ieri ministrul francez de externe, Philippe Douste-Blazy, aflat la New York, la Adunarea Generala a ONU.

Este adevarat ca situatia este incerta, a adaugat el, precizand ca se va intra intr-o perioada de negocieri intre partide, dar "oricare va fi coalitia finala care va lua nastere in urma acestor discutii, relatia franco-germana va fi intotdeauna in centrul constructiei europene".

Rezultatul incert al scrutinului german a provocat surprindere pe plan extern, primele reactii subliniind dificultatile in formarea viitorului executiv federal.

Elanul dreptei germane a fost partial limitat, sustine si fostul ministru francez socialist Jack Lang, considerand ca SPD si Gerhard Schroder "au rezistat mai bine decat se preconiza", suprinzatoare fiind in schimb "contraperformanta lui Merkel si a CDU". La Varsovia, aceeasi surprindere, fostul presedinte Lech Walesa intreband "ce vor face acum germanii?"

Lui Merkel ii va fi foarte greu sa formeze guvernul, declara fostul premier danez Paul Nyrup Rasmussen, presedintele socialistilor europeni (PSE), tinand sa salute faptul ca Europa a scapat de "ce era mai rau in politicile neoliberale ale lui Merkel".

Iar secretarul general al OPV din Austria, aflat la putere, aprecia ca CDU/CSU se afla intr-o "situatie dificila" pentru ca "nu au majoritatea necesara pentru o schimbare politica".