Ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie in consumul national brut de energie electrica urmeaza sa ajunga la 33% in 2010, fata de un nivel de 30% stabilit anul trecut.

Cabinetul Tariceanu a modificat prevederile unor acte normative anterioare, referitoare la producerea energiei din surse regenerabile (energie hidro, energie eoliana, solara, geotermala, biomasa, energie a valurilor etc.), marind cotele pe care trebuie sa le atinga Romania, ca viitor stat european.

Astfel, in conformitate cu tintele asumate de tara noastra in cadrul negocierilor cu U.E., privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie in consumul intern brut, s-au fixat urmatoarele cote obligatorii: 0,7% pentru anul 2005, 2,22% pentru anul 2006 (tinta anterioara era de 1,4%), 3,74% pentru anul 2007 (fata de un nivel anterior de 2,2%), 5,26% pentru anul 2008

(fata de 2,9%), 6,78% pentru 2009 (fata de 3,6%) si 8,3% pentru perioada 2010-2012 (anterior, tinta era stabilita la 4,3% pentru 2010).

Potrivit legislatiei in vigoare, pentru incurajarea producerii energiei electrice din surse regenerabile, in Romania se aplica sistemul cotelor obligatorii, combinat cu sistemul de comercializare a certificatelor verzi.

Anual, furnizorii de energie sunt obligati sa achizitioneze un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de energie electrica furnizata consumatorilor finali.

Guvernul a stabilit ca, pentru perioada 2005-2012, valorile anuale minime si maxime de tranzactionare a certificatelor verzi sunt reprezentate de echivalentul in lei al sumei de 24 de euro pe certificat, respectiv al sumei de 42 de euro pe certificat, calculata la cursul de schimb stabilit de BNR pentru ultima zi lucratoare a lunii decembrie din anul precedent.

Furnizorii care nu-si realizeaza cotele obligatorii impuse vor fi drastic penalizati. Astfel, ei vor plati contravaloarea certificatelor verzi neachizitionate, la o valoare reprezentand o data si jumatate valoarea maxima de tranzactionare in perioada 2005-2007 si la o valoare dubla fata de valoarea maxima de tranzactionare, de la 1 ianuarie 2008, a mai decis Guvernul.

In cazul in care furnizorii nu respecta legea si nu achizitioneaza certificatele verzi care le revin, isi pot pierde licenta pana la intrarea in legalitate.