In doua ture de cite patru, cele opt banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC vor intra in camera de date a institutiei de credit pentru a incepe evaluarea.

Ieri a inceput inca o etapa din privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni: evaluarea situatiilor financiare de catre potentialii cumparatori. Primii pe lista sint francezii de la Société Générale si austriecii de la Raiffeisen Bank, institutii care au o prezenta solida pe piata romaneasca.

Tot din primul lot vor face parte OTP Bank (Ungaria) si Monte dei Paschi di Siena (Italia).

In tura a doua, alte patru banci vor avea acces pentru doua saptamini in camera de date a CEC: EFG Eurobank, National Bank of Greece, Dexia si Erste Bank.

Potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, ordinea de intrare in camera de date a fost stabilita in functie de succesiunea in care s-au primit scrisorile de interes. In cursa pentru privatizarea CEC s-au inscris initial noua banci, insa Rabobank si-a anuntat retragerea din acest proces.

Sute de rafturi luate la puricat

Situatiile financiare cuprinse in camera de date sint prezentate in 200-300 de bibliorafturi, din care numai 200 au fost multiplicate pentru toate cele patru locatii, restul fiind disponibile la cerere.

Fiecare camera de date este supravegheata de doi reprezentanti ai CEC, iar in banca a fost constituit si un centru de coordonare format din experti ai consultantului JP Morgan si ai CEC.

Potrivit acelorasi surse, cele mai multe situatii financiare prezinta datele inregistrate la 30 iunie 2005.

Dupa depunerea ofertelor preliminare neangajate, anticipata pentru sfirsitul lunii octombrie, bancile vor putea evalua pentru inca o saptamina situatiile financiare ale institutiei de credit romanesti.

Val de extindere

Société Générale si Raiffeisen Bank detin in Romania institutiile de credit plasate pe locul doi si trei in sistemul bancar, respectiv Banca Romana de Dezvoltare – Groupe Société Générale si Raiffeisen Bank Romania. De asemenea, OTP a preluat anul trecut intregul pachet de actiuni de la RoBank, dupa o incercare nereusita de a participa la privatizarea BCR.

Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche institutie de credit din lume, a avut pina in aceasta vara o participatie minoritara la Alpha Bank Romania. In luna iunie a acestui an, banca italiana a vindut pachetul de 3,5% catre societatile din grupul Alpha Bank Grecia, care si-a majorat astfel participatia la sucursala din Romania pina la 99,9%.