Capacitatile din sticlarie au scazut, in perioada 1989-2004, de la 460 la 175 de tone, la geamuri plane, si de la 385 la 140 de tone, la sticlaria de ambalaj. Dupa aceasta perioada de recul, investitiile actuale de la Calarasi si privatizarea Stirom ar putea revitaliza aceasta industrie.

In context international, industria sticlei si a ceramicii fine din Romania ocupa un loc modest, ponderea volumului productiei in productia similara din UE este de numai 1,2%, comparabila cu a Greciei.

Francezii vor dezvolta industria mica

Industria sticlariei si a ceramicii fine, destul de mica - doar 0,4% din PIB, si bazata pe resurse sarace, are o mare importanta pentru ramuri vitale ale economiei: agricultura, transporturile, constructiile si unele sectoare industriale precum chimia, constructiile de masini, electrotehnica si altele.

Satisface, de asemenea, nevoile de consum ale populatiei cu produse din sticla si ceramica fina si realizeaza un important excedent care se exporta in peste 60 de tari din intreaga lume. Marimea pietei, resursele ieftine si mana de lucru la fel de ieftina i-au atras pe francezii de la Saint Gobain la Calarasi.

"Acestia vor investi 100 de milioane de euro in productia de geam float, la standarde europene, si vor avea ca tinta piata romaneasca, dar si exporturile. Dar fabrica de la Calarasi va genera o serie intreaga de fabrici mici, care vor executa produse pe baza de geam float", ne-a declarat Aurica Sereni, director in Ministerul Economiei si Comertului.

Speranta Stirom, in grecii de la Yula

In volumul exporturilor, un loc important il ocupa produsele tip Galle - 40% din totalul sticlariei exportate. "Zona Buzaului este recunoscuta in producerea Galle-urilor, dar in 2005 au avut mari probleme din cauza intaririi leului", sustine Aurica Sereni.

Conform acesteia, privatizarea fabricii de sticla Stirom, cu grecii de la Yula, va aduce mari beneficii Romaniei nu numai prin producerea ambalajelor din sticla, dar si prin producerea fiolelor farmaceutice. Actualmente, Romania importa peste 400 de milioane de fiole.

"Daca grecii vor investi in Stirom, indeosebi in schimbarea cuptoarelor, situatia sticlariei de ambalaje si a fiolelor farmaceutice se va imbunatati radical", conchide oficialul MEC.