Comisarul-sef Vasile Avram, seful Politiei Deltei, dezvaluie cine se afla in spatele braconierilor: firmele concesionare, beneficiarele hotararii guvernului Adrian Nastase

Evenimentul zilei" continua astazi seria dezvaluirilor despre Delta Dunarii, cea mai valoroasa rezervatie ecologica a continentului, transformata de guvernul Nastase intr-o afacere a clientelei PSD, si nu numai. Una dintre cele mai profitabile surse de venit pentru oamenii apelor de la gurile Dunarii, total ilegala, este pescuitul in perioadele de prohibitie.

Braconajul a capatat amploare in ultimii ani in Delta Dunarii, fiind descris chiar de oamenii legii ca un fenomen de necontrolat. Pescarii, angajati ai firmelor care administreaza Delta, ignora din ce in ce mai frecvent perioadele de prohibitie si normele pescuitului industrial, aducand prejudicii insemnate atat statului, cat si ecosistemului.

O cerinta, doar pe hartie

Comisarul Vasile Avram, seful Politiei Deltei Dunarii, face dezvaluiri socante, aratand ca, in foarte multe cazuri, braconajul se practica din ordinul si in beneficiul exclusiv al concesionarilor. Paradoxal, acestia s-au obligat prin contractele de concesiune pe care le-au parafat acum doi ani cu Ministerul Mediului sa protejeze ecologic si sa combata braconajul in zonele pe care le exploateaza.

„Concesionarul va organiza si exercita activitatea de paza si protectie a fondului piscicol, controlul activitatilor de pescuit si exploatare a acestuia, combaterea braconajului, furtului, distrugerilor...".

Acestea sunt prevederile articolului 10.1, din capitolul X al fiecarui contract de concesiune, indiferent de zona si de beneficiarul privat al hotararii guvernului Nastase.

Mai mult, prin acelasi contract, fiecare dintre „baronii Deltei" se obliga sa-si protejeze concesiunea printr-un numar variabil de agenti de paza, imputerniciti de Administratia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii" (ARBDD) sa patruleze canalele Dunarii.

Toate aceste prevederi contractuale au fost stipulate pentru linistea comisarilor Uniunii Europene, care vad in Delta Dunarii una dintre cele mai valoroase rezervatii naturale din lume, insa nu au fost luate in serios.

Angajatii lui Bittner, prinsi la braconat

Chiar daca toti concesionarii au obligatia de a fi propriii lor paznici, exista si o autoritate a statului, a carei principala sarcina este investigarea tuturor infractiunilor comise in Delta Dunarii. Politia Deltei Dunarii, un compartiment care functioneaza in structura Inspectoratului Judetean Tulcea, este structura care cerceteaza, in special, cazurile de braconaj.

In ciuda presiunilor la care au fost supusi ofiterii si a lipsurilor de tot felul, Politia Deltei a ramas un serviciu destul de activ in zona. Pe acest fond a intrat intr-un razboi surd cu Piscicola Tour SRL, cel mai important concesionar din Delta, firma in spatele careia se afla omul de casa al lui Adrian Nastase, Alexandru Bittner.

Conflictul a devenit acut anul acesta, prin luna aprilie, cand Politia Deltei a demarat o actiune de control privind braconajul in perioada de prohibitie. In plasele politistilor au cazut Roman Cazamon si Nichita Panfil, doi pescari autorizati si angajati ai firmei Piscicola Tour care pescuiau, chipurile, la scrumbie.

Pe langa scrumbie, cei doi prinsesera si peste 50 de kilograme de peste prohibit, respectiv 22 de kilograme de sturion si 28 kilograme de calcan.

Prinsi cu pestele-n sac, cei doi braconieri le-au spus senin politistilor ca nu se asteptau la asemenea descinderi in zona Perisor, la Marea Neagra. Concesionarul zonei de Delta invocata de cei doi este chiar Piscicola Tour SRL, firma controlata indirect de Alexandru Bittner, prietenul de-o viata al fostului premier Adrian Nastase.

Mai mult, cei doi pescari aflati pe statele de plata ale firmei reprezentate de Bittner se presupune ca stiau prea bine ca este o perioada de prohibitie la orice specie de peste protejat.

Comisarul-sef Vasile Avram, seful Politiei Deltei, crede ca toata cantitatea de peste braconat de fostii angajati ai Piscicola urma sa fie comercializata la negru, „doar si pentru simplul fapt ca nu poti sa opresti pentru consum 50 kg de sturion".

„Firma cu influente"

Doru Franculet, directorul Piscicola Tour SRL, sustine ca isprava celor doi braconieri este un caz izolat, si ca la prinderea lor au participat si paznicii angajati de firma sa. Afirmatiile lui Franculet sunt insa contrazise vehement de comisarul-sef Avram.

Ofiterul de politie, dar si specialistii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare „Delta Dunarii" (INCDDD) sustin ca braconajul de sturioni in zona Perisor-Marea Neagra este o practica frecventa si din cauza lipsei unor prevederi legale emise de ARBDD.

In aceasta zona, invecinata cu cele de migratie a scrumbiei, angajatii lui Bittner pescuiesc cu ave, uneltele pentru prinderea acestui tip peste. Numai ca in „sculele" pentru scrumbie se prind si sturionii, care de cele mai multe ori nu sunt declarati.

„In prohibitie prejudiciul este dublu fata de perioadele in care pescuitul este aprobat, pentru ca, atunci cand se inmulteste, pestele este mult mai vulnerabil. In acest caz, Piscicola Tour SRL a refuzat sa stabileasca un prejudiciu, asa cum cere legea. Astfel, braconierii au fost scosi basma curata de firma la care lucrau oficial.

De altfel, aceasta societate are destula influenta ca sa poata indica anumite solutii", ne-a declarat comisarul-sef Avram, seful Politiei Deltei. El ne-a mai spus ca, in prezent, cerceteaza „o filiera de facturi false" in care este implicata Piscicola Tour SRL.

Contrabanda cu Conectii Internationale

Comisarul-sef Avram ne-a mai spus ca Politia Deltei a prins firul unei contrabande de proportii cu sturioni, derulata in perioada 2003-2004 de pescarii din zona Grindu, angajati ai firmei Conectii Internationale SRL, societate ascociata cu Piscicola Tour.

„Acesti oameni au avut curajul sa recunoasca faptul ca au braconat sturioni din specia morun, ceea ce noi oricum aflasem, in perioada de prohibitie, sub pretextul pescuitului accidental. Apoi, acesti moruni se vindeau prin Conectii Internationale, cu buna stiinta a ARBDD. Toate acestea s-au intamplat in perioada 2003-2004, in special in timpul prohibitiei.

Conform cercetarilor noastre s-au prins 16 moruni care, in total, cantareau 2.121 kg. Din acestia s-au extras 252 kg de icre negre", si-a continuat dezvaluirile comisarul-sef.

O asociere cu distributie

Povestile despre braconieri si specii de peste foarte scumpe sunt completate de omul legii cu alte amanunte. „Specialistii Institutului National de Cercetare Dezvoltare „Delta Dunarii" ne-au confirmat ca nu exista posibilitatea pescuitului accidental si, chiar daca se intampla asa ceva, sturionii sunt prinsi vii. Deci pot fi eliberati.

Vinovatii au fost incurajati de societatea care a vandut marfa mai departe. Ba chiar ei au declarat politistilor mei ca au fost amenintati de sefii firmei Conectii cu desfacerea contractele de munca. Asa ca toti morunii, cu icre negre cu tot, au fot vanduti de aceasta firma. Au fost prinsi de aceleasi echipe.

Oricum, este vorba despre 15 pescari implicati in aceste operatiuni", ne-a mai declarat seful Politiei Deltei.

Conectii Internationale SRL valorifica pestele Deltei, in asociere cu Piscicola Tour, firma condusa in umbra de Alexandru Bittner. Ambele societati au primit in concesiune zonele Cotul Pisicii - Isaccea si Isaccea - Ceatal Izmail.

Conectii este inregistrata in localitatea Eforie Sud, iar unicul sau patron este Doina Stroici, sotia unui afacerist american, de origine romana, care a investit in puncte de distributie a pestelui.

Pestele nu a fost trecut in contabilitate

In primele doua luni ale acestui an, societatea Activpesc SRL a pescuit ilegal 11 tone de peste la Mila 23. Potrivit Politiei Deltei, in ultima luna a anului 2004, Activpesc a omis sa treaca in contabilitate trei tone de peste capturat legal.

Activpesc SRL este controlata in proportie de 70% de Fisheries Romdelta SRL, firma infiintata de Antonios Tirpintiris, managerul magazinelor Megaimage, si patronata de craioveanul Sorin Chiutu, fost director comercial al companiei Relad. „Cele trei cadre ale Politiei Deltei au prins 27 de braconieri, care s-au ales cu dosare de cercetare penala.

De la acestia, politistii au confiscat peste patru tone de peste, patru barci, doua motoare de barca", ne-a declarat comisarul Vasile Avram.

Ce prevad caietele de sarcini

In caietele de sarcini care au stat la baza fiecarei licitatii de concesiune a zonelor Deltei se specifica in clar obligatia concesionarului de „a asigura protectia speciilor din flora si fauna salbatica, protejate sau declarate monumente ale naturii". Practic, prin actiunile de braconaj care se deruleaza sub ochii lor, o parte din concesionari incalca propriul contract de exploatare a zonei.

De asemenea, pentru fiecare portiune a Deltei, in caietele de sarcini se precizeaza cantitati precise din fiecare specie de peste, pe care concesionarul zonei are voie sa le valorifice. Daca depaseste aceste cote, fixate de INCDDD, firma respectiva poate fi acuzata de braconaj, iar contractul este reziliat de drept.

Miza afacerii

Principala miza a concesionarilor o reprezinta profiturile anuale, de ordinul milioanelor de dolari, obtinute din pescuit. Firmele concesionare din Delta Dunarii detin monopolul comertului cu icre negre. Un kilogram de caviar costa 1.100 euro. Oficial, din aceasta afacere se castiga anual aproximativ doua milioane de dolari.

Asta face ca pestii cei mai cautati sa fie aceia care au icre negre, adica speciile de sturioni care traiesc in apele Deltei, cega, pastruga, morunul si nisetrul. De cand s-au instalat in Delta, concesionarii au raportat profituri foarte mici, ceea ce presupune si impozite pe masura.

Acestia au reinvestit banii castigati din pescuit in turism, pentru ca, pe termen lung, turismul este cea mai viabila afacere din Delta.

Politia Deltei, intre presiuni si saracie

Politia Deltei Dunarii este formata din numai trei oameni, coordonati de comisarul-sef Vasile Avram. In mod paradoxal, ei trebuie sa asigure ordinea si siguranta publica pe toata suprafata Deltei - un teritoriu ce cuprinde 3.500 km patrati. Aceasta structura este nevoita sa investigheze cu mainile aproape goale infractiunile comise in rezervatie. Au o singura salupa in dotare.

Compartimentul de politiei incape, de altfel, in singura masina repartizata de la IPJ Tulcea. Este vorba despre un venerabil Aro, care a depasit de multisor varsta de zece ani si despre care comisarul Avram spune ca „mai mult nu merge decat merge". Pe langa toate acestea, politistii reclama presiunile uriase pe care concesionarii le fac asupra lor.