Criza politica din Ucraina se agraveaza. Marti, parlamentul de la Kiev a votat impotriva lui Yuri Yehanurov, propus de presedintele Victor Iuscenko pentru functia de premier.

Colaborator apropiat al sefului statului, Yehanurov a fost insarcinat acum 10 zile sa formeze un nou cabinet. Masura a intervenit dupa demiterea premierului Iulia Timosenko.

Fostul premier a declarat, intr-un interviu, ca a fost inlaturata de la putere pentru ca presedintele Iuscenko nu a suportat concurenta unei femei.

Motivele oficiale ale demiterii au fost legate de acuzatiile de coruptie si frauda, care au planat asupra premierului in ultima vreme. Iulia Timosenko, principalul aliat al lui Iuscenko in timpul revolutiei portocalii din urma cu un an, a anuntat ca va candida singura pentru alegerile de anul viitor.

Dezbaterile de marti din Parlamentul de la Kiev au fost exprem de aprinse, iar rezultatul votului a fost previzibil. Calculele facute de analisti, inca de zilele trecute, au relevat faptul ca premierul desemnat Yuri Yehanurov nu va reusi sa obtina cele 226 de voturi, necesare pentru a fi investit in functie. [PG EL] Si asa a fost.

Dintre cei 450 de membri ai legislativului, doar 223 au votat pentru Yehanurov. Nimeni nu a fost impotriva, iar 28 s-au abtinut. De la sedinta au lipsit insa in jur de 80 de deputati. Presedintele Iuscenko a facut un apel aproape disperat la parlamentari, sa nu lase tara prada unei crize politice.