Printr-o menevra fulgeratoare, Hungastro a fost bagata in fata pentru contractul de tichete de masa in 6 judete din Secuime si mprejurimi.

Spitalele reusesc sa rotunjeasca veniturile parlamentarilor din Coalitia aflata la Putere, in ciuda subfinantarii din sistemul sanitar. Chiar daca Ministerul Sanatatii a tinut-o din criza in criza, inca de la inceputul anului, functionarii de aici nu au ratat organizarea unei noi licitatii.

Acum mai bine de o luna, MS a decis sa transeze problema tichetelor de masa de care vor beneficia angajatii din Sanatate. Sursa de finantare nu este inca batuta in cuie, dar pentru a evita iesirea in strada a asistentilor medicali, cadrelor medii le-a fost promis dreptul la tichetele de masa.

Dar numarul acestor bonuri este conditionat de banii pe care ii are spitalul. Licitatia a fost organizata pe 8 zone geografice. Dupa ce s-au desemnat castigatorii, in cateva saptamani s-a revenit si pentru zona 7 a fost „insarcinata" o alta firma.

Zona 7 cuprinde judetele Covasna, Harghita, Mures, Alba, Sibiu si Brasov, iar suma pentru tichetele de masa pe 3 luni, perioada pentru care s-a organizat licitatia, este de aproximativ 200 de miliarde de lei vechi.

Pretextand ca mai multe spitale au reclamat ca nu pot cheltui tichetele de masa in reteaua de magazine declarata de firma castigatoare, MS se mobilizeaza exemplar si trimite in teritoriu o echipa de control.

Verificarea merge struna, astfel incat in doar 4 zile, inspectorii au „calcat" aproape 3.000 de magazine! Ca urmare a acestui control, despre care anumite surse din domeniu sustin ca a fost coordonat de secretarul de stat din MS pentru relatia cu Parlamentul, juristul UDMR Ervin Szekely, se decide anularea contractului cu respectiva firma si atribuirea acestuia

firmei urmatoare de pe lista. Aceleasi surse spun ca reclamatiile de la spitale nu aduceau in discutie faptul ca nu ar avea unde sa cheltuie tichetele, ci faptul ca unitatile nu primisera lista de magazine, situatie remediata in aceeasi zi.

Firma care in final a fost castigatoare, Hungastro SA, il are printre actionari pe senatorul UDMR de Harghita, Verestoy Attila. Schimbarea castigatorului a fost parafata de actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Firma senatorului nu a putut fi desemnata castigatoare din prima, deoarece avea pretul pe tichet mai mare decat contracandidatii si, ca urmare, a obtinut un punctaj mai mic.

Un calcul simplu arata ca, prin schimbarea castigatorului de catre MS, spitalele vor cheltui, pentru 3 luni, cu cateva sute de milioane de lei vechi mai mult pentru acelasi numar de tichete de masa.

Ministerul Sanatatii a organizat licitatia pentru lunile iulie, august si septembrie, cu posibilitatea de prelungire a contractelor pentru inca 3 luni, adica pana la sfarsitul anului, daca spitalele vor avea fondurile necesare pentru cumpararea tichetelor de masa.

Contactat telefonic, secretarul de stat Ervin Szekely ne-a declarat ca nu stie despre ce este vorba, adaugand ca nu are atributii de control.