Intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei", presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, povesteste ca a avut acces la procese-verbale prin care SRI consemna distrugerea unor documente din dosarele intocmite de fosta Securitate. De mentionat ca serviciul condus de Radu Timofte a negat mereu ca ar fi aprobat vreodata distrugerea „hartiilor" oficiale.

Afirmatiile lui Onisoru sunt cel putin bizare avand in vedere ca, in ultimii patru ani, a fost acuzat de nenumarate ori ca este omul SRI si al PSD, pierzand chiar si sprijinul PNL, care l-a propus in 1999 in functia de la CNSAS. Acum insa, el sustine ca s-a impacat cu liberalii si spera chiar ca va fi propus pentru un nou mandat de catre acestia.

Rep: Mai exista CNSAS?

Gheorghe Onisoru: Da, pe Strada Dragoslavele, nr. 2-4. E o institutie care incearca sa-si faca datoria, in ciuda faptului ca in ultima perioada a existat un anumit scandal mediatic.

Rep: In ultima perioada? Mai degraba in ultimii sase ani...

Gheorghe Onisoru: Ultima perioada insemnand ultimii sase ani, dar cred ca in ultimele doua saptamani a izbucnit o discutie mai ampla intre mine si domnul Claudiu Secasiu.

Rep: A ramas singurul dumneavoastra contestatar?

Gheorghe Onisoru: Nu e singurul, mai are un coleg care a intrat acum in Colegiu, domnul Dan Lazea, care l-a secundat in anumite miscari. Domnul Secasiu este nemultumit de orice se intampla in institutie. Ceilalti opt colegi vad ca sunt de acord cu ce facem aici.

Rep: Si ce faceti aici?

Gheorghe Onisoru: In momentul de fata avem cateva prioritati foarte importante, care tin de niste termene care ne-au fost date pentru ca tin de niste legi.

Este vorba, in primul rand, de Legea 247 privind verificarea magistratilor, cu niste termene foarte scurte, si e vorba de circa zece mii de procurori si judecatori care urmeaza sa fie verificati.

In momentul de fata am inteles ca toate notariatele din tara sunt blocate de magistrati care dau declaratii privind colaborarea cu fosta Securitate.

„O sa ma decid pentru un nou mandat dupa intalnirea cu Basescu"

Rep: Mai doriti un mandat de presedinte al CNSAS? In martie expira mandatul actual...

Gheorghe Onisoru: E foarte greu de spus. Zilele acestea urmeaza sa am o intalnire cu domnul presedinte Traian Basescu si urmeaza sa am niste propuneri.

Daca propunerile mele vor fi acceptate de domnul presedinte, atunci cred ca as putea sa fac niste pasi inainte care sa-mi permita un nou mandat. In momentul de fata nu sunt insa decis daca voi mai vrea sa raman in CNSAS sau nu.

In primul rand va trebui sa am aceasta discutie cu conducerea PNL, sa vad daca ma mai nominalizeaza sau nu pentru aceasta functie.

„Cred ca m-am impacat cu PNL"

Rep: Dar PNL v-a retras deja sprijinul...

Gheorghe Onisoru: E o poveste veche si a fost atunci o lipsa de comunicare.

Rep: V-ati impacat cu partidul?

Gheorghe Onisoru: Eu, intre timp, asa spun. Dupa aceea am avut niste discutii si cu domnul Stolojan, si cu domnul Tariceanu. Dar, ma rog, nu trebuie inteles ca mor dupa functia asta. Sunt totusi profesor universitar si decanul unei facultati.

Rep: Daca PNL nu va sustine pentru un nou mandat, ati discutat sau va ganditi sa discutati cu alte partide?

Gheorghe Onisoru: Nu. Nu mi se pare normal sa port astfel de negocieri cu nimeni atat timp cat in anul 2000 PNL mi-a facut onoarea sa ma propuna intr-o astfel de functie.

„Arhiva de la SRI nu mai trebuie preluata fila cu fila"

Rep: Ce propuneri ii veti face presedintelui Basescu?

Gheorghe Onisoru: Principala propunere este legata de faptul ca doresc sa trecem de la aceasta preluare de la SRI a dosarelor fila cu fila la o preluare integrala la volum.

De asemenea, intentionez CSAT sa intervina mai rapid pe langa guvern ca sa schimbe statutul juridic al arhivei de la Popesti Leordeni. Oricum, vreau sa mentionez ca in aceste zece luni am preluat de la SRI mai multe dosare decat in cinci ani.

Rep: A contat faptul ca s-a schimbat puterea?

Gheorghe Onisoru: Am avut sprijinul presedintelui Basescu clar. Am avut o intalnire cu domnul presedinte imediat dupa infiintarea noului CSAT si mi-a spus, in stilul sau caracteristic: „Domnule, pe mine nu ma intereseaza, eu vreau sa vad aceasta problema rezolvata". Cu alte cuvinte, „Onisoru si cu Timofte, ia luati-va voi de mana. Domn’ Timofte, da-i arhiva lui domn’ Onisoru". Cam asta era.

Rep: Si v-ati luat de mana cu Radu Timofte?

Gheorghe Onisoru: Dupa aia ne-am luat si de mana, ce sa facem? L-am luat de mana si i-am spus: ne dati ori nu ne dati? Dupa aceasta decizie a CSAT, SRI a facut eforturi foarte mari sa preluam dosare din toata tara.

Rep: De ce credeti ca si-a schimbat domnul Radu Timofte atitudinea?

Gheorghe Onisoru: Intrebati-l pe domnul Basescu. Chiar am avut momente cand am discutat cu domnul presedinte si i-am spus ca operatiunea „Pescarusul" merge bine, adica are loc un transfer masiv de documente de la SRI la CNSAS.

„Am vazut procese-verbale de distrugere a documentelor"

Rep: In toti acesti ani aveti garantia ca i-ati verificat pe cei luati in discutie la CNSAS, in special demnitari, avand la dispozitie toate documentele si informatiile?

Gheorghe Onisoru: Nu stiu daca toate informatiile care au existat in 1989. Sunt convins ca foarte multe informatii au disparut.

Rep: Unde au disparut?

Gheorghe Onisoru: Pe ici, pe colo. Unele au fost tocate, altele au fost arse, altele traficate. A mai fost si scandalul Berevoiesti. Au fost documente pe care le-au distrus ofiterii SRI si sunt procese-verbale chiar.

SRI a negat intotdeauna ca s-ar fi intamplat asa ceva.

Nu. SRI are procese-verbale de distrugere a unor documente. In anumite sectii unde a fost un comandant mai de mana forte, i-a luat la bani marunti pe toti ofiterii: „Tu ce dosare aveai in studiu?" Se stie ca un ofiter de securitate lucra de obicei cu o retea care putea sa ajunga pana la 30-40 de persoane. Va dati seama.

Rep: Au fost facute publice aceste procese-verbale?

Gheorghe Onisoru: Nu, pentru ca n-au ajuns la CNSAS, dar eu am vazut procese-verbale de distrugere in comisia CNSAS-SRI. Sunt suficiente.

„C.V. Tudor poate face obiectul Legii lustratiei"

Rep: Cu solutia din dosarul „Vadim" sunteti multumit? Sunteti convins ca nu a avut o relatie de colaborare cu Securitatea, in conditiile in care documentele din dosar arata ca se intalnea la revista la care scria atunci cu seful Securitatii, Iulian Vlad, caruia ii dadea informatii despre alti intelectuali, precum Octavian Paler?

Gheorghe Onisoru: Corneliu Vadim Tudor poate face obiectul Legii lustratiei. Prin pozitia pe care o avea, avea acces la cele mai inalte structuri de partid, de stat, de ce vreti dumneavoastra. Totusi, pe Legea 187, cea care functioneaza acum, el este acoperit. Nu exista angajament din partea lui.

Rep: Ar putea o Lege a lustratiei sa scoata din parlament persoane precum Corneliu Vadim Tudor?

Gheorghe Onisoru: Aceasta chestiune este acum la mana parlamentului, unde exista un proiect depus de istoricul Adrian Cioroianu. Dar daca in Legea lustratiei nu va exista un articol si cu pedepse, totul va fi degeaba. Oricum, cred ca e tarziu. Legea lustratiei ar fi avut intr-adevar efect in 1990.

„Ar trebui sa existe un dosar „Ion Iliescu"

Rep: De ce nu exista, de exemplu, un dosar „Ion Iliescu"?

Gheorghe Onisoru: Nu exista, si e greu de explicat de ce. In mod normal, ar trebui sa existe. Eu cred ca un dosar „Ion Iliescu" sigur a existat, pentru ca Nicolae Ceausescu avea un interes.

E foarte posibil ca dosarul lui Ion Iliescu sa fi fost prezentat la cel mai inalt nivel, deci sa fi ajuns direct la Nicolae Ceausescu. Sau mai e posibil ca un astfel de dosar sa fi disparut. E cunoscut ca foarte multe dosare au disparut dupa 1990. Fapt e ca in arhive, la cartoteca, nu exista nici o fisa Ion Iliescu.