Doua companii germane sunt interesate sa preia Fortus Iasi, fostul combinat de utilaj greu, informeaza ACT Media News Agency. Cele doua companii germane sunt Nordex Inc si Gildemeister.

Vasile Plugaru, manager general la Fortus, a afirmat ca Nordex intentioneaza sa construiasca la Iasi o fabrica pentru realizarea de centrale eoliene, iar Gildemeister este interesata in achizitionarea turnatoriei.

Intentiile investitorilor germani ar putea acoperi toate activele fostului combinat, ceea ce inseamna ca cel putin o parte din forta de munca ar putea fi pastrata. Nordex vrea sa cumpere cea mai mare parte din facilitatile de productie de la Fortus ca sa construiasca o fabrica pentru centralele eoliene.

Nordex detine, de asemenea, o fabrica in China unde produce turbine de inalta capacitate si, in prezent, examineaza posibilitatea de a deschide noi facilitati de productie in India si Statele Unite. Gildemeister este interesata de partea metalurgica deoarece vrea sa produca contragreutati pentru macarale.

Cea mai importanta problema din cadrul discutiilor o constituie datoriile firmei iesene, care depasesc in prezent 150 de milioane RON, dintre care 130 de milioane RON doar catre bugetul de stat.

Potrivit ultimei raportari ANAF, Fortus Iasi are de platit 304.608 lei noi in contul datoriei la bugetul de stat, alte 65.816.248 lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 8.888.025 lei datorii la fondul de somaj si alte 5.853.673 de lei datorii la bugetul asigurarilor de sanatate.

Ambele investitii sunt conditionate de plata datoriilor grupului iesean, singura solutie legala si in concordanta cu normele UE fiind lichidarea companiei. Conducerea de la Fortus este in discutii cu mai multe institutii bancare pentru acordarea unei linii de credit de aproximativ doua milioane de lei noi.

Compania are o capacitate de productie de 250.000 de tone pe an. Fortus Iasi( simbol piata FRTI) este listata la Bursa Electronica Rasdaq, la categoria baza. Actiunile nu au mai fost insa tranzactionate din data de 18 februarie 2005.

Din 2000 pana in 2004, compania a facut patru majorari de capital. In prezent, este translatata pe sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, Arena-XMBS. (B.A.; F.M.)