Contractul cu EADS ramine in picioare, dar ne va costa mai putin. In emisiunea "Guerrilla Raport" de aseara, emisiune realizata de Carol Sebastian, ministrul de Interne Vasile Blaga a declarat ca a ajuns la o noua intelegere cu compania EADS in privinta contractului de securizare a granitelor Romaniei.

"Baza vor fi contractele Phare," a spus ministrul, iar contractul cu EADS va reprezenta doar "completarea". " Nu va mai exista nici un fel de suprapunare a banilor folositi pentru securizarea granitelor luati prin Phare si banii din contractatul cu EADS, a intarit Blaga.

Dupa ce se va ajunge saptamana viitoare la o intelegere completa cu EADS, propunerea va fi trimisa Comisiei Europene, iar dupa acordul Comisiei se va renegocia contractul cu concernul franco-german. Suma noua a contractului este estimata de Blaga la 400 de milioane de euro, cu 250 de milioane mai putin decat negociase Guvernul Nastase.

Reamintim ca in septembrie anul trecut, Comisia Europeana solicitase oficialilor romani sa confirme faptul ca finatarea contractului cu EADS nu se va face din bani comunitari. Oficialii romani au negat acest lucru, dar expertii au aratat ca atat in Programul Phare 2003, cit si in Phare 2004 existau proiecte care se suprapuneau cu contractul cu firma EADS.

Imediat dupa numirea in functia de ministru de Interne, Vasile Blaga a infiintat o comisie care sa cerceteze modul in care fosta conducere a MAI a negociat contractul cu EADS, comisie care a scos la iveala mai multe nereguli, astfel incat se vorbea chiar de o anulare a contractului.

Aurel Pana remaniat pentru ca nu si-a respectat propriul grafic

Tot in discutia de aseara, de la Radio Guerrilla ministrul s-a referit si la problema inundatiilor si a lucrarilor de indiguire si refacere a breselor din digurile afectate de inundatii.

Blaga a recunoscut in acest sens ca lucrurile n-au mers prea bine mai ales in Vrancea, pe albia Siretului, motiv pentru care a propus personal inlocuirea lui Aurel Pana, directorul Apelor Romane. Acesta, spune ministrul, nu si-a respectat propriul grafic si mai mult, nu a reusit sa comunice cu oamenii.

Motivele schimbarilor din administratie

In finalul emisiunii Vasile Blaga a explicat motivele schimbarii sefului INA (Institutul de Administratie Publica), Viorel Coifan si a adjunctului sau, Bogdan Draghici.

"Vreau sa fie clar, spune ministrul, nu l-am schimbat nici pe sindicalistul Draghici, nici pe seful fundatiei Europa.

" Motivul schimbarii a fost conflictul in care intrase acesta cu colegii sai si refuzul Colegiului stiintific de a se mai reuni atata vreme cat Draghici ramane in functie.

In ceea ce il priveste pe Coifan, ministrul spune raspicat: "lipsa totala de performanta profesionala.[...] Il interesau mult prea mult deplasarile externe si locurile exotice pentru cursuri."