Blocajul parlamentar creat de PSD l-a ajuns din urma pe Tariceanu. Legile integrarii nu mai suporta nici o aminare. Astazi, la intilnirea cu liderii partidelor parlamentare, premierul Tariceanu va cauta o formula de compromis.

Pina la sfirsitul lunii septembrie, Cabinetul Tariceanu este obligat sa trimita la Bruxelles un document in care sa precizeze ca 18 din cele mai importante legi necesare aderarii Romaniei la UE au fost votate si promulgate. Documentul guvernamental va influenta Raportul de tara pe care Comisia Europeana il va prezenta pe 25 octombrie.

Sase din cele 18 legi au fost votate saptamina trecuta, insa 12 au ramas blocate in proceduri legislative. Motivul: lupta politica dintre PSD si coalitia majoritara care are ca subiect inlocuirea lui Adrian Nastase si Nicoale Vacaroiu din sefia celor doua Camere ale Parlamentului.

Printre legile care la sfirsitul lui septembrie ar trebui sa fie gata promulgate se afla: respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire, Codul aerian, drepturile de autor, procedura insolventei, regimul strainilor in Romania etc. O parte dintre acestea se afla inca la comisiile parlamentare, or, pina la sfirsitul lunii, mai sint opt zile.

PSD vrea garantii in scris

Mingea de foc se afla in bratele lui Tariceanu. Ieri, Adrian Nastase a lasat sa se inteleaga destul de clar acest lucru.

„PSD va merge la consultarile politice anuntate de seful guvernului si va solicita o clarificare a pozitiei acestuia in legatura cu preocuparea sa pentru agenda integrarii europene, in calitatea sa de premier, si, in acelasi timp, pentru schimbarea presedintilor Camerelor legislativului, in calitatea sa de presedinte al PNL", a declarat Nastase.

Apropiati ai premierului ne-au declarat ieri ca acesta pare dispus unui compromis cu PSD figurat dupa mai multe discutii pe care le-ar fi avut, zilele trecute, cu Adrian Nastase si alti lideri pesedisti: aminarea, pret de o saptamina, a dezbaterilor parlamentare pe marginea Regulamentelor, contra trecerea prin Parlament in regim de maxima urgenta a celor 12 legi.

Liderii PSD se vor prezenta astazi la intilnirea de la Palatul Victoria cu cerinte maximale: aminarea revocarii lui Nastase si Vacaroiu si semnarea unui document in acest sens, renuntarea la dezbaterea rapida a modificarilor la Legea 215 privind administratia publica, lege care face parte din criteriile politice ale UE, si consultarea Curtii Constitutionale asupra Regulamentelor celor doua Camere, inainte de inlocuirea lui Nastase si Vacaroiu.

„Ce e in Parlament e o rusine"

Liderii coalitiei au insa alta parere. Ministrul Bogdan Olteanu a precizat ca astazi guvernul va propune PSD o agenda clara: primele zile ale saptaminii se voteaza legile pentru UE, in urmatoarele zile se dezbat Regulamentele celor doua Camere: „Ceea ce se intimpla acuma in Parlament este o rusine si o problema mare pentru toti politicienii", a comentat Olteanu. •

Basescu nu l-a mai primit pe Tariceanu

Presedintele Traian Basescu are de gind sa-i reproseze, in stilu-i abrupt, consacrat, premierului Calin Popescu Tariceanu, atitudinea din ultima perioada a acestuia si a liberalilor, dupa cum ne-au declarat apropiati ai sai.

Nemultumirea sefului statului e legata, spun sursele indicate, de reactia lui Tariceanu de respingere á priori a ideii sale de a se trece la sistemul cu un parlament unicameral.

O alta nemultumire a lui Basescu, sint de parere apropiatii sai, se refera si la propunerea PNL si a PSD, care el o considera caraghioasa, de a se trece la un sistem cu o republica parlamentara, cu un rol diminuat al sefului statului. In opinia sa, propunerea PNL e caraghioasa pentru ca vine in contrapartida la ideea sa de parlament unicameral, dar e decis sa o discute.

Nu se stie daca Basescu si Tariceanu vor avea o intrevedere intre patru ochi pina la consultarile de miine. Intrevederea de ieri nu a mai avut loc. (Cristian Oprea)

Integrarea de luni si marti

Plenul de ieri al Camerei Deputatilor a inceput cu o propunerea a deputatului PSD Alin Teodorescu, care a cerut presedintelui de sedinta sa supuna la vot alocarea a cel putin doua ore pe zi pentru discutarea legilor privind integrarea.

Surse din cadrul PSD au declarat ca aceasta propunere vine ca urmare a intilnirii pe care Alin Teodorescu a avut-o marti seara cu Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene. Propunerea lui Alin Teodorescu a fost respinsa de majoritatea formata din deputatii puterii, inclusiv de Bogdan Olteanu.

Tot ieri, ministrul de Stat pentru coordonarea activitatilor privind integrarea europeana, Marko Bela, s-a declarat profund nemultumit de intirzierea adoptarii legilor privind integrarea datorita discutiilor pe marginea schimbarii regulamentului. „Ar trebui sa punem capat acestei incetiniri, acestei blocari a sistemului legislativ.

Ceea ce se intimpla acum este dovada clara ca presedintii celor doua Camere pot influenta activitatea legislativa si cred ca acum v-ati convins si dumneavoastra.

Schimbarea lor este deci justificata", spune presedintele UDMR, care a justificat votul impotriva discutarii legilor privind integrarea, dat ieri-dimineata de parlamentarii Uniunii prin nevoia de "a nu mai fi intirziate discutiile pe regulament".

Replica lui Adrian Nastase a venit imediat: „Este incorect sa fie acuzati membrii opozitiei pentru intirzierea adoptarii legilor necesare integrarii, atita timp cit nu noi ne-am propus termene pentru adoptarea unor legi care sfideaza Constitutia".

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis totusi ieri ca ziua de luni sa fie destinata exclusiv discutiilor pe marginea legilor integrarii, iar marti sa fie dat votul final pe aceste legi. (R.B.)