Oferind un castig net pentru lei de numai 5-6% pe an, bancile pun umarul la reducerea ritmului de economisire.

Cand privim la atractivitatea dobanzilor, piata interbancara pare o zona desertificata, cu randamente pe termen scurt de 3-5%, dobanzi de 4% la facilitatea de depozit a BNR si multe fonduri in asteptare.

Chiar daca BNR a anuntat o dobanda de referinta de 8,25%, in crestere cu 0,25%, acest fapt nu incalzeste pe nimeni pentru ca Banca Centrala nu a mai intervenit de mult in piata pentru a strange surplusul de lei.

Dupa ce ani buni s-au culcat pe o ureche plasandu-si lichiditatile fie la BNR la dobanzi sensibil peste cele la care aveau acces deponentii, fie la Finante, cumparand certificate de trezorerie foarte atractive, bancile dau acum din colt in colt si se lupta la cutite pentru fractiuni de procent.

Firesc, primii sacrificati sunt deponentii, desi ar fi fost poate mai normal sa sufere primele marjele de profit ale bancilor. In acest moment, dintre marile banci din sistem doar BCR mai pastreaza dobanzi intre 7 si 9%; in schimb, al doilea jucator, BRD, ofera intre 6 si 6,25%, iar ocupantul locului trei pe podium, Raiffeisen Bank, plateste intre 6-7% pe an, in functie de scadenta depozitului.

Nu e vorba de castigul brut, din dobanzi trebuie scazut cam 1% (impozit + comision retragere). In paranteza fie spus, ni s-ar fi parut normal ca valurile succesive de scadere a dobanzilor sa nu ocoleasca nici comisionul de retragere, pastrat de multe banci la 0,5%.

Or, mi se pare anormal ca, in conditiile in care pastrand bani in banca iesi uneori in pierdere, sa platesti tot 0,5% pentru aceasta "oportunitate"

Leul nu se va ridica la cer

De ce vorbim totusi de pierdere in conditiile in care leul se apreciaza continuu fata de euro iar economiile noastre, cat de mica ar fi dobanda bancara, cresc totusi in moneda europeana? Simplu, pentru ca ne cheltuim banii in Romania, unde inflatie era totusi in iulie de 9,3% (iulie 2004-iulie 2005) si nu in zona euro unde inflatia este putin peste 2%.

Iar la o inflatie de 9,3% in prezent si chiar daca la sfarsitul anului se va ajunge la 8-8,5%, economiile in lei vor avea tot randament real negativ. Practic dobanzile in lei au luat-o inainte cu un an (tinta de inflatie pentru 2006 este de 5%, iar o abatere de un procent nu este exclusa). Din pacate, nu ne putem culca pana atunci linistiti ca vom castiga in continuare in euro.

Nu e deloc sigur ca moneda nationala va avea o apreciere liniara pana atunci si corectiile devin tot mai probabile pe masura ce timpul trece. In acest context, este intelept sa alocati o parte din sumele economisite pentru valuta. O distributie de 60% lei, 30% euro si 10% dolari se poate dovedi castigatoare pe termen lung. (C.D.)

Dobanzi medii pentru depozitele la termen

Scadenta Dobanzi medii lei (%/an)

1 luna 6,45

3 luni 6,89

6 luni 7,04

12 luni 7,56