„Realitatea" si-a lansat noua grila de programe printr-o invitatie lansata principalelor ziare si reviste din Romania. Este practic o relansare a unui concept care s-a dovedit de succes in ultimii ani. Evenimentul a fost organizat de o firma de PR, o alta noutate in domeniu.

Majoritatea posturilor romanesti de televiziune prefera sa lucreze cu departamente interne, dar conform celor spuse de Sergiu Toader, coordonator de proiect, filozofia televiziunii Realitatea este de a face outsourcing, adica de a subcontracta in extern toate serviciile care nu sunt indispensabile.

Audienta tinta pentru Realitatea TV este formata din categoriile A,B, adica decidenti economici si politici, cei mai interesanti din punct de vedere al agentiilor media. Desi Realitatea inregistreaza scoruri bune de audienta pentru acest profil, trebuie privit consumul de informatie global al acestor categorii nu numai consumul lor de informatie televizata.

Astfel, managerii si decidentii economici citesc presa economica (saptamanala), consulta site-uri de specialitate (informatii economice si bursiere), citesc presa straina („Financial Times" sau „The Economist"), participa la conferinte de afaceri (circa 300 de astfel de evenimente anual).

Chiar daca Realitatea TV are o audienta ridicata de acest tip, multiplicarea canalelor de informatii economice este o concurenta pentru Realitatea TV cel putin la fel de periculoasa ca si jurnalele de stiri sau Antena 3 si N24. Concurenta pentru aceasta audienta, curtata de toti vanzatorii de publicitate, este pe o piata mult mai larga.

Daca Realitatea TV nu va fi prezenta pe aceasta piata, chiar daca isi va pastra o audienta superioara concurentei, ea nu va fi considerata influenta, credibila sau pertinenta pentru decidentii economici.

Solutiile posibile pentru o televiziune care vrea sa se pozitioneze ca fiind un vector de informare influent este sa fie prezenta in spatiul frecventat de aceasta audienta importanta, la conferinte de afaceri, ca si organizator de evenimente de profil, partener la proiecte de acest tip, in parteneriate cu institutii de profil, camere de comert etc. Audienta nu este totul, atentia ei conteaza.

In momentul de fata, agentiile de publicitate si clientii cauta audienta cu orice pret, dar este clar ca o audienta formata din 100.000 de patroni este mult mai interesanta decat o audienta formata din 100.000 de someri pentru cei care au campanii de marketing.

De aceea, dupa cum remarca Razvan Dumitrescu, in SUA, punctul de audienta la CNN se vinde mai scump decat punctul de audienta la o televiziune de divertisment. Dar pentru a convinge cumparatorii de publicitate este necesar ca rebranding-ul vizual sa fie sustinuta si de o reforma a continutului.

In urma cu cativa ani, TVR a fost aspru criticata de specialisti pentru ca a cheltuit 300.000 euro pentru un rebranding care s-a redus la modificari de... sigla si de promo-uri. In plus, Realitatea TV este penalizata ca orice televiziune de stiri de faptul ca este foarte vizionata in spatii publice, in institutii unde masuratorile de audienta sunt dificil de efectuat.

O alta problema comuna a tuturor televiziunilor este dependenta excesiva de anumite vedete a caror imagine fatalmente se va degrada de a lungul timpului: dincolo de un anumit prag de notorietate urmeaza plafonarea daca imaginea nu este corelata cu alte evenimente, proiecte si idei noi. Toate acestea pledeaza pentru o televiziune de stiri... conectata la Realitate.