Intentiile Angelei Merkel de a-si consolida pozitia in calitate de lider al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) prin convocarea de alegeri anticipate interne s-ar putea solda cu un rezultat contrar asteptarilor acesteia, avertizeaza Deutsche Welle.

In urma rezultatelor dezamagitoare inregistrate de CDU in cadrul scrutinului legislativ de duminica, negocierile in vederea obtinerii majoritatii parlamentare necesare desemnarii noului Executiv german s-ar putea desfasura in absenta Angelei Merkel, conservatorii favorizand posibilitatea inlocuirii acesteia cu premierul landului Saxonia Inferioara, Christian Wulff.

Ipoteza este reluata de analistii politici germani, potrivit carora impasul creat in urma alegerilor de la finalul saptamanii trecute ar putea fi depasit numai prin crearea unei coalitii SPD-CDU, in absenta liderului conservator.

"Pozitia social-democratilor ar trebui sa se modifice in mod dramatic" pentru a accepta o coalitie in compania crestin-democratilor condusi de Angela Merkel, a opinat analistul politic al Universitatii Münster, Wichard Woyke. "Toate indiciile duc la Saxonia Inferioara," a mai precizat Woyke, facand aluzie la preluarea conducerii Uniunii Crestin-Democrate de catre Christian Wulff.

Intre timp, premierul landului Saxonia Inferioara refuza sa se pronunte asupra subiectului, evitand, luni, sa se alature discutiilor referitoare la conducerea partidului. Uniunea Crestin-Democrata a anuntat ca va purta, astazi, discutii cu liderii liberal-democrati in vederea cooptarii la guvernare.

Constitutia germana nu prevede un termen limita pentru desfasurarea negocierilor in vederea desemnarii Executivului, acestea putand dura, in opinia unor observatori, chiar si cateva saptamani bune.