Structurile specializate ale Jandarmeriei Romane si unitatea specializata din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI) vor raspunde si actiona in cazul apelurilor de urgenta -112.

Cele doua institutii sunt incluse pe lista serviciilor de interventie pentru conectarea la Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta, potrivit unei Hotarari adoptate in sedinta de joi a Guvernului.

Totodata, structurile din Jandarmerie si SRI vor functiona ca servicii specializate de interventie, asemenea serviciilor de interventie rapida ale politiei, pompierilor, ambulantei.

"Includerea Jandarmeriei si SRI intre institutiile care actioneaza in cazul apelurilor de urgenta este determinata de necesitatea unei interventii mai eficiente in situatii de urgenta care privesc asigurarea legalitatii, sigurantei publice si protectiei populatiei", se arata in comunicatul primit de la Palatul Victoria.

"Prin acest sistem se primesc si inregistreaza automat apelurile de urgenta comunicate prin telefon, radio, dispozitive automate de anuntare, semnalizare, alarmare ori prin alte mijloace, confirma si localizeaza, pe cat posibil, apelurile primite.

Apeluri sunt analizate, directionate si transmise operativ serviciilor specializate de interventie, in functie de natura evenimentelor si de consecintele acestora, precum si la autoritatile competente.

Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta asigura, conform legii, receptionarea apelurilor de urgenta si in limbile minoritatilor nationale din unitatea administrativ-teritoriala si, dupa caz, in una-doua limbi de circulatie internationala", se mai precizeaza in document.