Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de urgenta, modificarea Legii privind permisele de munca, care va duce la indeplinirea obligatiei de raportare catre Comisia Europeana a numarului de cetateni straini aflati pe piata muncii din Romania.

De asemenea, aplicarea noilor prevederi va avea ca rezultat evitarea aparitiei unor tensiuni economice si sociale ca urmare a necunoasterii numarului strainilor si a impactului pe care acesta il poate avea asupra dezvoltarii pietei muncii din Romania.

Modificarea legislatiei privind permisele de munca, in sensul simplificarii procedurilor, este si o cerinta a mediului de afaceri.

"Noile masuri vin in intampinarea modului in care circula forta de munca in UE, si vor asigura compatibilizarea legislatiei romane cu cea europeana in domeniu", a afirmat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Gheorghe Barbu.

Potrivit actului normativ, lucratorul strain poate sa fie incadrat in munca si detasat in Romania la un singur angajator, iar lucratorul sezonier isi va putea desfasura activitatea in baza unui contract individual de munca incheiat pe perioada determinata, care nu poate depasi 6 luni intr-un interval de 12 luni.

La data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii straini angajati ai persoanelor juridice stabilite intr-unul din statele membre ale UE sau intr-unul din statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, pot fi detasati in Romania fara a fi necesara obtinerea permisului de munca.

Actul normativ aprobat de Guvern introduce o serie de sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale. Astfel, se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 - 10.000 lei noi incadrarea fara permis de munca a unor lucratori straini.

Impiedicarea de catre angajatori a persoanelor care efectueaza controale in ceea ce priveste respectarea legislatiei muncii se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 - 9.000 lei noi.

In acest an au fost eliberate 3472 permise, dintre care 2500 permise noi si 972 prelungiri, a mai aratat ministrul Gheorghe Barbu. Cele mai acordate au fost acordate pentru cetatenii statelor Turcia, Moldova, China si Franta.