Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, l-a contrazis ieri, pe Traian Basescu vizavi de anul urmatoarei editii, care va avea loc in 2007, nu in 2008, cum a precizat presedintele. Declaratia a facut-o la bilantul recent-incheiatei editii a Festivalului International de Muzica "George Enescu".

"Am cateva nemultumiri, mai mult de natura organizatorica, vizavi de aceasta editie a Festivalului International de Muzica «George Enescu».

Acustica a fost «grozava», insa pe masura ce trecea timpul aceasta s-a imbunatatit, jurnalul festivalului a fost facut intr-un tiraj mult prea mic, programul a fost schimbat extrem de des, iar problemele legate de starea unor sali sunt deja cunoscute", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, facand bilantul celei de-a 17-a editii a evenimentului.

"Eu am intrat in joc cand toate contractele erau facute", a adaugat Iorgulescu, confirmand, totodata, ca urmatoarea editie a Festivalului Enescu va avea loc in 2007, si nu in 2008, asa cum afirmase presedintele Traian Basescu. "Dati-mi voie sa nu fiu de acord cu presedintele, in folosul muzicii.

Putem sa-l facem in 2007, si nu va fi un festival de trei lulele", a mai spus ministrul culturii si cultelor.

Astfel ca Adrian Iorgulescu a anuntat ca a avut o discutie cu premierul Tariceanu si ca, printr-o Hotarare de Guvern, vor fi demarate fonduri in vederea pregatirii viitoarei editii a festivalului. De asemenea, Iorgulescu a precizat ca va fi construita si o sala cu toate dotarile pentru concerte, de 2.500 de locuri, sala la care, in scurt timp, va fi facut proiectul de fezabilitate.

Ministrul a mai afirmat ca la prezenta editie a Festivalului International de Muzica "George Enescu", din incasarile de pe bilete si abonamente, au rezultat 8,5 miliarde de lei vechi si ca s-au facut chiar economii in valoare de 10 miliarde de lei, bani destinati sinistratilor.

Mehta, interesat sa dirijeze Oedip

"«Festivalul Enescu» este unul de mare valoare. De obicei ma feresc sa folosesc atribute de tipul «triumfal» sau «nemaivazut», dar cred ca nu trebuie sa procedam cu modestie atunci cand este vorba despre o reusita. Aceasta reusita nu este a mea sau a institutiei pe care o reprezint, ci a unui public extraordinar. Iar ceea a ce am obtinut anul acesta a fost muzica de calitate.

Sper ca laureatii vor confirma prin cariere premiile obtinute", a mai spus Adrian Iorgulescu. De asemenea, acesta a anuntat in premiera ca Zubin Mehta "este interesat sa dirijeze Oedip in strainatate".