Furtuna tropicala Rita s-a transformat intr-un monstruos uragan de gradul V pe scara Saffir-Simpson, amenintand in special Texasul.

Peste 1.300.000 de persoane din Texas si Louisiana au primit ordin de evacuare. Se asteapta ca Rita, considerat al treilea ciclon, ca putere, care s-a abatut vreodata asupra Americii, sa loveasca coasta Texasului si mai cu seama localitatile Houston, Corpus Christi si Galveston, asta seara.

In afara de daunele pe care le va provoca, exista ingrijorari in legatura cu perturbarea activitatii de extragere a petrolului la platformele din Golful Mexic si cu o noua crestere a pretului la carburanti. Presedintele George W. Bush a decretat starea de urgenta in Texas si Louisiana, permitand celor doua state sa beneficieze de asistenta federala dupa trecerea uraganului.

El i-a conjurat pe locuitorii din zonele amenintate de Rita sa dea curs ordinelor de evacuare si sa plece. Guvernatorul Texasului, Rick Perry, a lansat un apel locuitorilor de pe coasta Texasului sa evacueze regiunea inainte de sosirea uraganului.

El le-a recomandat sa-si asigure o cantitate corespunzatoare de carburanti pentru masini, sa-si puna la adapost documentele cele mai importante si sa-si faca stocuri de alimente, apa si medicamente pentru trei luni.

Centrul spaTial de la Houston, evacuat

NASA a ordonat evacuarea centrului spatial Johnson de la Houston si a transmis controlul Statiei Spatiale Internationale (ISS) partenerilor sai rusi de langa Moscova. Centrul spatial este cu atat mai vulnerabil cu cat este situat doar la cateva sute de metri de Golful Galverson, aflat langa Golful Mexic, si risca sa primeasca in plin ciclonul.

Inainte de a pleca, angajatii au acoperit computerele si alte instrumente electronice cu saci din plastic. Doar un mic grup de persoane va ramane in centrul de control al misiunilor spatiale in timpul furtunii.

Fotografiati copiii!

Autoritatile americane au prezentat masurile speciale destinate familiilor ce vor fi evacuate din calea uraganul Rita, avertizand populatia sa se pregateasca de eventualitatea separarii copiilor de parinti.

"Fotografiati copiii si trimiteti pozele prin e-mail prietenilor si rudelor, pentru a le avea in caz de urgenta", a avertizat Ernie Allen, presedintele Centrului national pentru copii disparuti.

El i-a mai sfatuit pe parinti sa redacteze "un mic act de identitate, simplu, pentru copii" pe care acestia sa-l aiba asupra lor, iar printre informatii sa figureze si o lista a eventuatelor semne particulare.