Social-democratii germani au contestat, din nou, ieri, victoria Uniunii Crestin Democrate in alegerile de duminica, protest care a avut loc chiar inaintea inceperii discutiilor SPD-CDU pentru evantualitatea formarii unui guvern.

Franz Muentefering, presedintele SPD, a estimat ca partidul sau, cu 34,3% din sufragii, a devansat CDU care a obtinut 27,8%, in timp ce Uniunea Crestin Sociala (CSU) a atras 7,4% din voturi. De obicei, rezultatele obtinute de CDU si CSU, partide „infratite", sunt cumulate.

Actualele reguli parlamentare recunosc CDU si CSU ca fiind un singur bloc, dar daca ele sunt tratate ca partide separate, SPD poate revendica castigarea alegerilor si promovarea lui Gerhard Schroeder in functia de cancelar. Unul dintre liderii CDU, Wolfgang Schauble, a ripostat acuzand SPD ca sufera de „deficit de democratie".

La randul sau, liderul CSU, Edmund Stoiber, a cerut Stangii sa accepte infrangerea in alegeri, pentru a se putea forma un guvern stabil.

Daca politicienii isi continua „razboiul" pe tema „cine a castigat alegerile", oamenii de afaceri germani se dovedesc mai realisti. Institutele economice si oamenii de afaceri sunt de acord ca economia Germaniei are nevoie de o improspatare radicala.

Mai ramane de gasit raspunsul la intrebarea „care coalitie este cea mai potrivita pentru indeplinirea dorintelor oamenilor de afaceri", noteaza „Deutsche Welle"(DW). In pofida ambiguitatii politice de dupa alegeri, mai multi lideri din lumea afacerilor si-au exprimat deja preferintele politice cu privire la o coalitie care ar putea face reformele dorite.

Presedintele Confederatiei Asociatiilor Angajatorilor Germani, Dieter Hundt, nu a dat un raspuns explicit la intrebarea DW referitoare la coalitia dorita.

Spre nemultumirea lui Hundt, partidele par sa nu fie capabile sa aduca o schimbare majora in Germania.

Asta inseamna ca somajul crescut, deficitul bugetar, birocratia si sistemul de protectie sociala nu vor fi redresate prea curand, estimeaza DW. „Stiri proaste pentru afaceri", comenteaza Hundt. „Pentru toti cei implicati in negocieri, am un sfat: in ultimii trei ani, am asistat la o cadere economica, iar aceasta trebuie oprita.

Germania are nevoie de o conducere care poate crea conditiile necesare pentru crestere economica sustinuta si sporirea locurilor de munca", a declarat Hundt, citat de DW.

In privinta viitoarei coalitii, Hundt este de parere ca CDU, liberalii si ecologistii au mai multe puncte comune.

Cu alte cuvinte, ar fi de preferat o coalitie „Jamaica": negru - CDU, galben -FDP si verde - ecologistii, culorile steagului jamaican.