Executivul de la Kiev a aprobat propunerea presedintelui Iuscenko pentru functia de premier, asigurand, pentru cel putin sapte luni, o stare de seminormalitate vietii politice din Ucraina, informeaza Reuters. Iuri Iehanurov s-a prezentat pentru a doua oara in Parlament, de aceasta data cu succes, dupa ce in urma cu numai patru zile ii lipsisera trei voturi pentru a fi confirmat.

Asa cum era de asteptat, Iuscenko l-a propus premier tot pe Iehanurov, presedintele ucrainean consumandu-si intreaga energie in ultimele zile pentru a-si propulsa omul in fruntea guvernului. Iuscenko a avut convorbiri inclusiv cu membrii echipei Timosenko si cu opozitia de stanga coagulata in jurul fostului sau contracandidat la presedintie, Viktor Ianukovici.

In acest moment, nu se poate vorbi despre o victorie a lui Iehanurov, ci in primul rand despre o victorie a lui Iuscenko, cel care a reusit sa convinga 289 de parlamentari sa voteze pentru candidatul sau.

De altfel, presedintele a fost atat de marcat de eveniment, incat a ales sa astepte rezultatul final in chiar holul Palatului Parlamentului de la Kiev, relateaza CNN. „Va cer pentru a doua oara in trei zile sa votati pentru stabilitate in Ucraina", le-a transmis Iuscenko parlamentarilor.

„Sa lasam fiecare parte sa traga singura concluziile pentru ceea ce s-a intamplat, sa invete sa-si tina cuvantul dat si sa evite actele de tradare", a mai spus Iuscenko.

Dupa ce a demis-o pe Timosenko, Iuscenko a ramas tot mai singur pe scena politica. „Trebuie sa ingropam securea razboiului, intr-un loc foarte departe de aici, si daca este posibil sa uitam locul in care am pus-o", a mai declarat Iuscenko iniantea votului care ar fi putut arunca Ucraina intr-o criza politica cu consecinte nebanuite.

Noul premier s-a nascut in regiunea Iakutia, din nordul extrem al fostei Uniuni Sovietice si este receptat in mediile politice de la Kiev ca unul dintre cei mai loiali sustinatori ai actualului presedinte. Iehanurov a detinut functia de vicepremier, in anii 2000-2001, cand Iuscenko a fost seful Executivului de la Kiev.

In ultimii ani, el a detinut functia de guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, din estul Ucrainei. Cu toate acestea, el nu este receptat ca un politician, datorita faptului ca este in general foarte putin activ pe scena politica, stiindu-se despre el ca acorda foarte rar interviuri presei.

Dupa ce a fost nominalizat, Iehanurov a declarat ca va prezenta noul Cabinet saptamana viitoare, si a promis ca guvernul sau „va da un semnal puternic mediului de afaceri, dar si prietenilor nostri din strainatate".

Scandalul politic a izbucnit la Kiev in momentul in care Iuscenko a demis-o pe Iulia Timosenko din functia de prim-ministru.

Timosenko a parasit arcul guvernamental alaturi de numerosi sustinatori. Astfel, echipa portocalie care a castigat alegerile prezidentiale in decembrie anul trecut s-a divizat, o mare parte din membri urmand-o pe Timosenko. In urma cu patru zile, Iuscenko l-a propus pe Iehanurov pentru functia de premier, insa acesta nu a fost agreat de Legislativ.

Timosenko a trimis miercuri un mesaj public lui Iuscenko, in care se arata dispusa sa se intoarca alaturi de sustinatorii sai langa presedinte, asigurand astfel stabilitatea guvernarii. Ea a pus insa si o conditie considerata de Iuscenko inacceptabila: sa-si primeasca inapoi postul de premier.

Votul de ieri a fost transat in favoarea lui Iehanurov, mai ales pentru ca majoritatea celor fideli lui Timosenko au votat in favoarea acestuia. Impotriva au votat doar o parte din comunisti si aliatii acestora care l-au sustinut pe Ianukovici la alegerile prezidentiale de anul trecut.

Surpriza cea mare a fost insa ca numerosi sustinatori ai lui Ianukovici au votat totusi pentru Iehanurov, oferindu-i pe tava lui Iuscenko o victorie linistitoare.

Peste numai sapte luni, Iuscenko va trebui sa treaca un nou examen, de data aceasta in fata electoratului.

Alegerile parlamentare din martie 2006 vor constitui adevaratul test pentru fortele politice din Ucraina, si totodata momentul cand actualul presedinte va ajunge cel mai probabil „la mana" fostului sau aliat, Iulia Timosenko.