Meciul dintre Basescu si Tariceanu continua. PD a lipsit ieri de la intilnirea stabilita de premier cu liderii partidelor parlamentare, replica la miscarea liberalilor care au respins invitatia lui Basescu de a se vedea simbata, la Cotroceni.

Premierul Tariceanu nu a obtinut ieri, in urma intilnirii de la Palatul Victoria cu liderii tuturor partidelor parlamentare mai putin cu PD, decit acordul ca cei 35 de europarlamentari vor pleca la Strasbourg. In schimb, liderii PSD au cistigat timp in lupta pentru mentinerea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu in fruntea Parlamentului.

Tema oficiala a reuniunii de la Palatul Victoria a constituit-o cautarea unor solutii pentru urgentarea votarii in Parlament a legilor necesare aderarii la UE, in conditiile in care Legislativul este blocat de doua saptamini de lupta pentru sefia Camerei Deputatilor si a Senatului.

Liderii PD nu au onorat invitatia premierului, invocind faptul ca au avut de onorat o alta invitatie, tocmai la Cluj. Gestul lor de ieri a fost similar cu cel adoptat de liberali cu trei zile in urma, cind acestia au refuzat calendarul lui Traian Basescu care-i invitase simbata la Cotroceni, impunind sefului statului o intilnire, pentru ziua de vineri.

Premierul emotionat

Emotionat dupa prima intilnire cu liderii parlamentari pe care a prezidat-o in calitate de premier, Tariceanu a prezentat ca un mare succes intelegerea stabilita ieri cu Nastase, Hrebenciuc, Miron Mitrea, Verestoy Attila, C.V. Tudor etc.: o zi pe saptamina, parlamentarii sint obligati sa lucreze doar pe legile necesare aderarii la UE.

Acordul de ieri nu reprezinta insa o noutate decit, poate, pentru premier. Miercuri, parlamentarii tuturor partidelor politice au stabilit, de principiu, ca in zilele de luni si marti sa dezbata legile necesare aderarii urmind ca in restul zilelor sa continue scandalul in jurul fotoliilor pe care Nastase si Vacaroiu nu vor sa le paraseasca.

Premierul, care a dorit sa-si arate public capacitatile de mediator al conflictului politic din Parlament, a recunoscut ieri ca nici acest subiect nu s-a rezolvat: „Nu exista disponibilitatea necesara din partea PSD, dar majoritatea va continua demersurile. Problema e de timp", a comentat premierul.

In fapt, singurul cistigator de ieri a fost PSD care, potrivit chiar premierului, a mai primit un moment de respiro in lupta cu coalitia. Liderii PSD au recunoscut ca sint capabili sa modifice Regulamentul Parlamentului intr-o saptamina, dar au cerut coalitiei sa permita Curtii Constitutionale, institutie fidela partidului, sa se pronunte inainte de schimbarea lui Nastase si Vacaroiu.

Solicitarea lor a fost respinsa de liderii coalitiei, dar rezolvarea conflictului a fost aminata.

PSD a cistigat timp

PSD a mai obtinut acordul premierului ca modificarea legii nr. 215, privind administratia publica locala prin care coalitia urma sa inlocuiasca „baronii locali" ai fostului partid de guvernamint, sa fie temporizata prin dezbaterea ei publica. Motivul: pesedistii doresc aplicarea legii dupa alegerile locale din 2008, in timp ce democratii urmareau aplicarea ei de urgenta. Modificarea legii nr.

215 face insa parte din legile necesare aderarii la UE, iar termenul de finalizare al ei este decembrie 2005. •

Bataie cu pumnii in lipsa sefilor

Dupa mai multe saptamini de dispute verbale, Puterea si Opozitia au ajuns ieri la altercatii fizice. Tensiunile au explodat in momentul in care Puterea a incercat sa forteze urgentarea discutiilor pe marginea schimbarii regulamentului, profitind de faptul ca liderii partidelor se aflau la Palatul Victoria la convocarea facuta de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu.

Cum presedintele Camerei Deputatilor era la intilnirea cu premierul laolalta cu ceilalti vicepresedinti Miron Mitrea (PSD), Daniela Popa (PC) si Lucian Bolcas (PRM), friiele sedintei de plen au fost preluate de singurul vicepresedinte ramas in incinta, Dan Radu Rusanu, reprezentant al PNL.

Imediat dupa votul dat pe marginea motiunii simple in-troduse de PRM, Rusanu a constatat ca mai era timp pina la ora 13.00, ora la care trebuia sa se incheie sedinta, drept pentru care a dispus continuarea discutiilor pe marginea modificarii regulamentului.

Deputatul PD Ioan Olteanu a simtit pe pielea lui furia opozitiei. El a avut ghinionul sa stea in calea dezlantuitului deputat PSD Radu Podgoreanu, care l-a imbrincit. In replica, Olteanu l-a impins si el pe Podgoreanu

O a doua altercatie a avut loc tot in preajma prezidiului intre Valeriu Zgonea (PSD) si Cristian Busoi (PNL). Ultimele cinci minute ale sedintei s-au desfasurat pe fondul strigaturilor si fluieraturilor pe care si le-au adresat reciproc Puterea si Opozitia. Aproape toti deputatii s-au ridicat de pe scaune si s-au strins linga prezidiu ajungindu-se la un haos total.

„Asa ceva nu s-a mai pomenit decit la piata, unde te fura la cintar", s-a grabit sa aprecieze Victor Ponta. Imediat i-a telefonat sefului sau Adrian Nastase, pentru a-i povesti ce s-a intimplat. Nastase tocmai se indrepta spre intilnirea de la Palatul Victoria cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Nici presedintele sau, Mircea Geoana, nu s-a lasat mai prejos.

„Lucrurile au luat o intorsatura de neimaginat in Parlament. Miron Mitrea si Adrian Nastase sint chemati la intilnire cu Tariceanu si Radu Rusanu preia sedinta incercind sa treaca pe usa din dos propuneri care sint total nestatutare", a declarat si Mircea Geoana. (Raul Balogh)