Posibilitatea ca Ministerul Finantelor sa introduca un pret de referinta la pachetul de tigari a trezit reactii dure din partea unor companii din domeniu.

Desi luni, specialistii Ministerului de Finante au afirmat ca accizele vor mai fi marite „nesemnificativ" numai pe 1 iulie 2006, asa cum prevede calendarul european, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca ar introduce un pret de referinta la pachetul de tigari.

Nu se stie inca sub ce forma ar putea fi introdus un asemenea pret, „stabilit arbitrar de Ministerul de Finante", cum a afirmat ministrul Sebastian Vladescu, insa este sigur ca cele mai afectate vor fi companiile producatoare de tigari ieftine.

Deja in urma introducerii accizei minime, ponderea taxelor in pretul unui pachet de astfel de tigari este de 75-80%. In acest an, accizele la tutun au fost deja marite la 22,23%, peste nivelul convenit cu UE, de 19,5%, si inainte de termen, la 1 aprilie, si nu la 1 iulie. In prezent, companiile platesc 9,1 euro si 30% din pret pentru fiecare 1.000 de tigarete produse.

Astfel, din cei 22.000 de lei vechi pe care ii platim pe un pachet de Carpati, nu mai putin de 18.000 de lei se duc la stat, prin accize si TVA.

In urma devansarii programului de majorare a accizelor din luna aprilie, un pachet de Carpati a sarit de la 15.000 de lei la 22.000 de lei, in timp ce un pachet de tigari cu filtru s-a scumpit cu numai 3.000 de lei, desi este consumat de paturi mai instarite ale populatiei, ne-a declarat Marcel Kadar, director executiv la fosta Societate Nationala a Tutunului Romanesc (SNTR), cumparata de Tobacco

2003/UE Consortium, format din Galaxy Energy International LTD BVI si CTS SRL Italia.

In urma acestei majorari de accize, vanzarile de tigari Carpati s-au injumatatit, de la 200 de milioane tigarete lunar la 100 de milioane tigarete lunar.

„Stabilirea unui pret de referinta va duce la eliminarea concurentei de pe piata de tutun din Romania si la dublarea nivelului contrabandei si cotrafacerilor", crede Kadar, pentru ca venitul consumatorului roman nu se compara cu cel din UE. In prezent, afirma acesta, nivelul pietei negre cu tigari este de 10 la suta din intrega piata.

Daca se va introduce un pret minim, el va atinge un nivel de 20%, pentru ca tigarile din Ucraina, Rusia si Republica Moldova sunt de trei ori mai ieftine decat in Romania. Faptul ca majorarea accizelor la tutun din aprilie nu a adus mai multe venituri la stat, ci a dus la marirea nivelului pietei negre, este sugerat si de datele Ministerului de Finante.

Ponderea accizelor pe tutun in veniturile bugetare a ramas constanta, chiar daca acestea au fost marite, 5,1% atat in 2004, cat si pe primele 8 luni ale acestui an.

„Aceasta masura (introducerea pretului minim la tigari) urmareste doar interesele producatorilor de tigari scumpe si va dezechilibra piata", crede analistul Gabriel Biris. Efectul imediat al unei astfel de masuri va fi cresterea evaziunii fiscale in domeniu.

Introducerea unui pret de referinta minim ii va favoriza pe cei doi mari jucatori, care detin deja 70% din piata, sustine la randul sau, Gilda Lazar, director Corporate Affairs la JTI Romania. De altfel, in practica exista un pret minim pe piata, impus de faptul ca nu poti sa vinzi sub cosul de productie.

Iar nivelul taxelor catre stat, care la tigarile cu filtru medii, se ridica la 65%, iar la cele fara filtru, la 80%, este un indiciu pentru acest pret minim. Marcile ieftine si companiile care le produc ar putea disparea de pe piata. Pretul tigarilor ieftine va trebui sa creasca intr-un ritm mult mai mare decat cel al marcilor scumpe.

Intentia ministrului de Finante de a introduce un astfel de pret este destul de greu de realizat, pentru ca nici Comisia Europeana nu agreeaza un asemnea demers, sustine Gilda Lazar. La nivel international, exista o hotarare a Curtii de Justitie Europene impotriva Greciei din 2000, care luase decizia introducerii unui pret minim la pachetele de tigari.

Procesul impotriva Greciei a fost deschis de Comisia Europeana, iar decizia a fost motivata pe o directiva UE privind concurenta.

In plus, articolul 4 din legea concurentei nu permite statului sa stabileasca un pret de referinta decat in domeniile unde concurenta este exclusa sau substantial restransa prin efectul unei legi sau datorita existentei unei pozitii de monopol sau in situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei.

Iar preturile pot fi impuse numai pe o perioada determinata de 6 luni. Iar piata tutunului nu intra in nici una dintre aceste categorii. Dimpotriva, se poate spune ca introducerea pretului minim care ii avantajeaza numai pe marii jucatori va favoriza crearea unui oligopol pe piata.

A mai existat un pret de referinta pe vremea ministrului Remes, insa pe vremea aceea, SNTR avea o pozitie de monopol pe piata romaneasca. Anul trecut, a fost eliminat ultimul pret de referinta, cel din sectorul alcoolului, la solicitarea Consiliului Concurentei.

Contactat de „Averea", Peter Imre, director Corporate Affairs la Philips Morris Romania, a refuzat sa comenteze intentiile ministrului de Finante.

Tariceanu anunta accize mai mari pe tigari

E foarte posibil ca nivelul accizelor la tutun sa creasca, a anuntat, intr-o emisiune televizata, premierul Calin Popescu Tariceanu. Acesta nu a precizat insa daca, simultan cu aceasta masura va fi introdus si un pret de referinta pentru pachetul de tigari.

Premierul a dat exemplul Bulgariei unde pretul unui pachet de tigari este dublu fata de cel din Romania, iar „bulgarii au venituri mai mici decat romanii". In ceea ce priveste posibilitatea cresterii contrabandei cu tigari, premierul a recunoscut ca exista un asemenea risc, insa a explicat ca tocmai de aceea, Ministerul de Finante lucreaza la un program serios de combatere a evaziunii fiscale.